Oplichters maken 200.000 euro buit via WhatsApp-fraude

WhatsApp is niet alleen maar handig om met elkaar in contact te blijven. Ook oplichters vinden hun weg in de chat-app. Op slinkse wijze zijn al 475 meldingen binnengekomen van fraude via WhatsApp, en voor 200.000 euro is er aan geld gestolen.

WhatsApp-fraude: 200.000 euro schade

De Fraudehelpdesk laat weten dat oplichters dit jaar voor zo’n 200.000 euro aan geld hebben gestolen, door gebruik te maken van WhatsApp. Er zijn dit jaar al 475 meldingen binnengekomen over fraude via de populaire chat-app. Bij 99 meldingen ging het om gevallen waarin de gedupeerden voor gemiddeld 2000 euro werden getild.

Het gebeurt op slinkse wijze, waarbij een oplichter zich voordoet als familielid dat dringend geld nodig heeft. Er wordt belooft snel terug te betalen. DroidApp schreef in april van dit jaar over WhatsApp fraude door bekende personen. De oplichters gaan geraffineerd te werk. Ze zijn doorgaans goed op de hoogte van de verhoudingen in de familie en ook de schrijfstijl wordt overgenomen. In één geval zou een slachtoffer door een zogenaamde neef benaderd zijn, die problemen zou hebben met de bank.

De Fraudehelpdesk raadt aan om, voordat een betaalverzoek voldaan wordt, telefonisch contact op te nemen met de persoon van het bericht, en niet alleen op basis van een bericht het geld te betalen.

Via
Lees meer over:

Lees ook

Reageer op dit artikel