Politie start vandaag met slimme camera’s tegen smartphone in verkeer

Vanaf vandaag, dinsdag 1 oktober, start de Nederlandse politie met de inzet van slimme camera’s. Deze moeten afleiding in het verkeer tegengaan, zoals het gebruik van de smartphone.

Slimme camera’s

De politie begint met de inzet van slimme camera’s. Deze camera’s maken gebruik van kunstmatige intelligentie. De camera is in staat om een bestuurder te herkennen die met een mobiel elektronisch apparaat in de weer is. Dit kan een smartphone zijn, maar bijvoorbeeld ook een navigatiesysteem of tablet. Er wordt een foto gemaakt van de overtreder en het kenteken van het voertuig.

Deze foto wordt beoordeelt door een agent, die bekijkt of de slimme camera de juiste constatering heeft gedaan. Wanneer dit het geval is, dan zal het CJIB een bekeuring van 240 euro sturen naar de eigenaar van het voertuig. Wanneer iemand anders dan de kentekenhouder achter het stuur zat, moet diegene aangeven wie er achter het stuur zat, zo meldt de politie.

In 2018 werden ruim 80.000 bekeuringen uitgeschreven voor niet handsfree bellen. De aandacht bij het verkeer houden is belangrijk voor de veiligheid. Nog altijd vallen er teveel doden en gewonden in het verkeer, wat mede komt door afleiding. De aanpak hiervan is volgens politie Nederland topprioriteit, de slimme camera’s moeten hier aan bijdragen.

Lees meer over:

Lees ook

Reageer op dit artikel