Smartphonegebruik op de fiets vanaf vandaag verboden: dit zijn de consequenties

Vanaf vandaag, maandag 1 juli 2019, is het niet langer meer toegestaan je smartphone te bedienen op de fiets. Ook fietsen met een MP3-speler of camera wordt bestraft. Wat zijn de gevolgen en hoe hoog is de boete?

Smartphone tijdens het fietsen

Gebruik je graag je smartphone als je op de fiets zit naar het werk of naar school? Dan kun je dat beter maar direct afleren. Vanaf vandaag is het verbod ingegaan waarbij je een boete kunt krijgen als je een mobiele telefoon gebruikt tijdens het fietsen. Het verbod geldt ook voor trambestuurders en bestuurders van gehandicaptenvoertuigen.

Overigens gaat het niet alleen om het gebruik van de smartphone, maar ook over andere mobiel elektronische apparaten. Denk hierbij aan tablets, MP3-spelers, camera’s of navigatie-apparatuur. Het is wel toegestaan om deze apparaten zoals je smartphone te bedienen als je stilstaat, maar vanwege de verkeersveiligheid is dit niet altijd het veiligste. Als een agent oordeelt dat je dit onveilig hebt gedaan, kan dit alsnog consequenties hebben. Handsfree bellen is ook nog steeds toegestaan als je aan het fietsen bent, net als het met de stem bedienen van een apparaat. Appen, bellen, Tinderen of Instagrammen met beide voeten op de pedalen is dus verboden.

De regel gaat dus vanaf vandaag, 1 juli 2019 in. De politie heeft eerder al aangegeven dat er absoluut gehandhaafd wordt en dat het gebruik van de smartphone op de fiets, prioriteit krijgt. Word je betrapt met de smartphone in je hand tijdens het fietsen, dan kun je een boete krijgen van 95 euro. Dit bedrag is nog zonder de administratiekosten; die 9 euro bedragen. In totaal komt je bekeuring dus uit op 104 euro.

Wil je toch niks missen op je smartphone tijdens het fietsen, dan kan een fietshouder interessant zijn. Echter, is het bedienen van je toestel tijdens het fietsen ook verboden als deze in een fietshouder zit. Hier vind je de beste fietshouders voor je smartphone.

Lees ook

Reageer op dit artikel