Politie waarschuwt voor WhatsApp-oplichting via codes: dit moet je weten

De Nederlandse politie heeft een waarschuwing online gezet omtrent fraude via WhatsApp. Internetcriminelen proberen op een nieuwe manier nietsvermoedende gebruikers op te lichten en geld afhandig te maken. Dit alles heeft te maken met WhatsApp codes.

WhatsApp codes

De politie waarschuwt voor een nieuwe vorm van fraude en oplichting via WhatsApp. De oplichter doet zich in dit geval voor als kennis en geeft aan dat hij per ongeluk een berichtje is verstuurd met daarin een code. Dit betreft een WhatsApp verificatiecode, bestaande uit zes cijfers. Deze zogenaamde kennis vraagt je deze WhatsApp-code door te sturen. Echter is het zeer af te raden deze code ook maar aan iemand te verstrekken.

WhatsApp verificatiecode

Middels deze code kan iemand anders je WhatsApp-account overnemen en ook een kopie van je account en berichten maken. Eenmaal in het bezit van een dergelijke code worden berichtjes naar vrienden via WhatsApp verstuurd met daarin de vraag om geld over te maken. Hierbij doen zij zich dus voor als ‘jou’. In dergelijke gevallen raadt de politie aan persoonlijk contact op te nemen met deze persoon.

Mocht je inmiddels slachtoffer zijn van cybercrime, dan raadt de politie aan aangifte te doen via 0900-8844 of bij een politiebureau. Bewaar daarvoor alle berichten en dergelijke. Geef de verificatiecode van WhatsApp, die je normaal alleen zelf krijgt bij het instellen van WhatsApp, nooit aan iemand anders.

Het is niet de eerste keer dat oplichters hun weg weten te vinden via WhatsApp. Het is daarom altijd verstandig alert te blijven op dergelijke gevallen. Eerder werd ook al melding gemaakt van fraude door ‘bekende personen’.

Waarschuw je vrienden en deel dit bericht via de social media-knoppen onder dit bericht

WhatsApp Messenger
WhatsApp Messenger
Ontwikkelaar:
Prijs: Gratis
Lees meer over:

Lees ook

Reageer op dit artikel