Qualcomm kondigt geavanceerde vingerafdrukscanners aan: onder het scherm vanaf 2018

Nu fabrikanten steeds meer toestellen op de markt brengen met bijzonder dunne randen rond het scherm is er aan de voorkant geen plek meer voor een vingerafdrukscanner. Nu zijn er twee opties; aan de zijkant van het toestel zoals bij Sony, of aan de achterkant van de smartphone. Qualcomm komt nu met een derde optie; onder het scherm of onder de metalen behuizing.

Vingerafdrukscanner onder het scherm

Bij toestellen zoals de Samsung Galaxy S8 en de LG G6 bevindt zich de vingerafdrukscanner aan de achterzijde. Dit omdat de voorkant nauwelijks meer schermranden heeft. Chipfabrikant Qualcomm heeft nu een nieuwe technologie aangekondigd voor het toepassen en gebruiken van de vingerafdrukscanner. Vorig jaar mei kwam LG al met een nieuwe vingerafdrukscanner technologie onder het scherm.

De enige twee oplossingen zijn om de vingerafdrukscanner aan de achterkant te plaatsen zoals Samsung en LG hebben gedaan of de vingerafdrukscanner te verwerken in de aan/uit knop zoals Sony heeft gedaan, aan de zijkant. Op zich niets mis mee, maar het zou praktischer zijn om de vingerafdrukscanner bijvoorbeeld onder het scherm te plaatsen. Dit op dit moment nog niet mogelijk, maar vanaf de zomer 2018 zullen we de eerste vingerafdrukscanners onder het scherm aantreffen.

vingerafdrukscanner onder het scherm

Qualcomm

De bekende chip ontwikkelaar Qualcomm heeft aangekondigd dat het vanaf de zomer 2018 mogelijk is voor fabrikanten om vingerafdrukscanners onder een scherm te plaatsen. Dankzij het ultrasone ontwerp kan de vingerafdruk door het scherm heen “lezen” zolang het scherm niet te dik is. Deze nieuwe techniek maakt het mogelijk om door OLED scherm heen te lezen zolang ze niet dikker zijn dan 1200 μm. Helaas werkt het niet met LCD schermen.

Ook maakt deze techniek het mogelijk om vingerafdrukscanners onder een aluminium achterkant van een smartphone te plaatsen. Bijkomend voordeel is dat deze vingerafdrukscanners niet alleen je vingerafdrukken kunnen lezen, maar ook je hartslag en je bloedstroom kunnen meten. Qualcomm komt tevens met twee andere vingerafdrukscanners. Deze scanners kunnen door glas en aluminium heen lezen, maar niet door een beeldscherm heen lezen. Deze vingerafdrukscanners zullen ook eerder verschijnen, de verwachting is dat de eerste smartphones met deze scanners begin 2018 op de markt zullen verschijnen.

Qualcomm heeft ook benadrukt dat alle nieuwe vingerafdrukscanners ook met chipset werken die niet door Qualcomm zijn ontwikkeld. Dit maakt Qualcomm in één klap een grote speler op de vingerafdrukscanner markt.

Lees meer over:

Lees ook

Reageer op dit artikel