Rijksoverheid: ‘gebruik SOS Alarm App niet’

De Nederlandse Rijksoverheid heeft een verklaring online gezet naar aanleiding van de SOS Alarm App die gisteren is gelanceerd. De overheid laat weten dat in noodsituaties nog altijd beter 112 gebeld kan worden.

SOS app vervangt 112 niet

De Rijksoverheid heeft een reactie op het bericht online gezet waarin het gebruik van de SOS Alarm App in noodsituaties afgeraden wordt. In noodsituaties vind er spraakcontact plaats tussen de melder en de 112 alarmcentrale. Hierbij kunnen direct instructies worden gegeven aan de melder. Volgens de overheid wordt de informatie die de app verzameld niet automatisch doorgestuurd naar de meldkamer, in tegenstelling tot wat de ontwikkelaars van de app beloven.

SOS Alarm App

Het Ministerie van Veiligheid en Justitie is niet betrokken bij het realiseren van de SOS Alarm App, de toepassing waar we gisteren over schreven. Dit ministerie is verantwoordelijk voor de bereikbaarheid van de hulpdiensten en volgens de overheid komen deze en andere apps niet in de plaats voor het bellen met het alarmnummer 112.

SOS Alarm App is een burgerinitiatief van de non-profit organisatie Landelijk SOS Alarm Hulpdienst. Hier kunnen vrijwillige hulpverleners gewaarschuwd worden, die zich hebben aangemeld hiervoor. Inmiddels zijn er hiervan meer dan 32.000 geregistreerd, maar wordt in een noodsituatie aangeraden direct 112 te bellen.

SOS Alarm App heeft een statement online gezet met antwoorden rondom de onduidelijkheid.

Bedankt voor de tip, Luuk
via Rijksoverheid
foto Stefano

Lees ook

Reageer op dit artikel