Samsung Bixby geïntroduceerd: dit is de slimme assistent voor de Galaxy S8

Zojuist heeft Samsung haar nieuwe, slimme assistent Bixby aangekondigd. Al langere tijd gingen er geruchten over de nieuwe stemgestuurde hulp maar nu is hij dus officieel. Als eerst gaan we Samsung Bixby terugzien op de Samsung Galaxy S8.

Samsung Bixby

Bixby, dat is de naam van de nieuwe assistent van Samsung. Volgens de fabrikant moet deze assistent slimmer zijn dan andere digitale assistenten. Een voorbeeld van een alternatief is Google Assistant. Dit zou komen doordat de assistent van Samsung intelligenter kan reageren op vragen.

Het doel van de assistent is om te leren hoe het zich kan aanpassen aan de gebruiker. Een fysieke Bixby knop aan de zijkant van de smartphone moet het mogelijk maken om direct de hulp in te schakelen van Bixby. Het wordt in het bericht niet helemaal duidelijk of de Galaxy S8 ook direct al deze knop krijgt, maar dit lijkt wel waarschijnlijk. Wanneer de assistent is geactiveerd kan een spraakopdracht uitgevoerd worden.

Bixby

Niet alleen voor smartphones

Volgens Samsung werkt Bixby niet alleen met smartphones, maar komt de dienst ook naar andere Samsung-apparaten. Denk aan koelkasten, televisies, airconditioner, computers en andere slimme apparaten. Bixby zorgt dus voor de communicatie tussen deze apparaten. Dus de assistent helpt je niet bij het direct bellen van iemand of het openen van een app.

Samsung geeft verder aan dat de tool open wordt gezet voor ontwikkelaars. Dit betekent dat de ontwikkelaars van apps binnenkort hun toepassing geschikt kunnen maken voor Bixby. De Samsung-apps die we bijvoorbeeld al op de S8 kunnen verwachten zullen naar alle waarschijnlijkheid al de ondersteuning bieden voor Bixby. Daarnaast zullen de mogelijkheden in de toekomst worden uitgebreid.

Naast het besturen van Bixby met je stem kun je Bixby ook gebruiken met het scherm van je smartphone. Handig, als je niet in iedere gelegenheid kunt praten. Wanneer de digitale assistent je niet volledig kan helpen zal het vragen om verduidelijking. Siri (Apple) en andere assistenten hebben volgens de fabrikant juist de neiging om het bijltje erbij neer te gooien en te reageren met dat er niet begrepen wordt, wat er bedoeld wordt.

Samsung Galaxy S8 Bixby

Compleetheid, context en cognitieve tolerantie

Samsung heeft bij de realisatie van Bixby rekening gehouden met drie aspecten; compleetheid, context en cognitieve tolerantie.

Opvallend is dat Samsung uitgebreid in de weer is geweest met Bixby, zo spreekt het bedrijf over ‘compleetheid’. Je moet namelijk volgens het bedrijf niet enkele acties uit kunnen voeren, maar alle. Dit betekent dat je alle mogelijkheden die je in een app normaal met aanraking kunt doen, dan ook met je stem kunt doen.

Nederlands?

Met Context wordt bedoeld dat Bixby weet waar je op dat moment mee bezig bent. Het kan volgens Samsung beter de interactie aanvoelen en hierop inspelen. Daarnaast is er nog Cognitieve tolerantie. Hiermee belooft Samsung dat het sneller de beperkte opdrachten begrijpt en desnoods uitleg zal vragen voor een compleet plaatje. Overigens is het nog maar de vraag of de dienst direct ook in Nederland en in het Nederlands beschikbaar komt. Google Assistant is overigens op dit moment ook maar in beperkt aantal talen, waaronder Duits en Engels, te gebruiken.

Galaxy S8

Op 29 maart zal Samsung tijdens Samsung Unpacked 2017 officieel de Galaxy S8 en Galaxy S8+ aankondigen. Samsung heeft nog geen beelden of screenshots van Bixby naar buiten gebracht. We verwachten op 29 maart ook een verdere uitleg van Bixby.

Bekijk onze speciale productpagina voor meer nieuws, specificaties en prijzen.
Prijzen onbekend

Lees ook

Reageer op dit artikel