T-Mobile introduceert ‘Datavrije muziek’ voor nieuwe en bestaande klanten

Telecomprovider T-Mobile heeft vanmiddag ‘Datavrije muziek’ aangekondigd. Hiermee kunnen zowel nieuwe als bestaande klanten gratis en zonder datalimiet gebruik maken van hun favoriete muziekdienst, zoals Spotify. Echter lijkt hiermee T-Mobile de wetgeving te overtreden.

T-Mobile Datavrije muziek

Klanten van T-Mobile kunnen vanaf dinsdag 11 oktober gebruik maken van ‘Datavrije muziek’. De nieuwe dienst geldt voor zowel nieuwe als bestaande particuliere en zakelijke klanten die een Stel Samen of Stel Bij-abonnement hebben met een datalimiet van 6GB of hoger. Zij zullen geen data meer verbruiken voor het luisteren van muziek.

Volgens T-Mobile luisteren we muziek nu vooral via een WiFi-verbinding, en niet via het mobiele datanetwerk, zoals 4G. Naast Spotify vallen ook andere muziekdiensten onder de nieuwe dienst, zoals Deezer, Napster, Tidal, Nederland.fm en Hits NL. Apple Music staat (nog) niet in dit rijtje ertussen. Het gebruik geldt alleen binnen Nederland dus niet in het buitenland.

Degenen die in aanmerking komen voor de Datavrije muziek-dienst van T-Mobile hoeven hiervoor niks te doen. Je krijgt van de provider een berichtje zodra je de dienst kunt gebruiken.

Netneutraliteit

Echter is niet iedereen er blij mee. Zo meldt de ACM dat de dienst tegen de netneutraliteit wet is. T-Mobile zegt dat de dienst voldoet aan de Europese richtlijnen. ACM geeft daarbij aan dat de Nederlandse wetgeving leidend is. De Autoriteit Consument & Markt zal een onderzoek starten naar de dienst. De kans is groot dat de toezichthouder dwingt de dienst te stoppen. Eerder gebeurde iets vergelijkbaars bij KPN, dat toen Spotify-gebruik niet wilde meetellen in het dataverbruik.

Lees ook

Reageer op dit artikel