‘Telecomproviders overtreden wet met gratis smartphone bij abonnement’

Telecomproviders hebben de wet overtreden met het aanbieden van een gratis smartphone bij een abonnement. Dat heeft de Hoge Raad beslist in een uitspraak op 12 februari, voor providers zou deze beslissing negatief uit kunnen pakken.

Telecomproviders op vingers getikt

In een uitspraak van de Hoge Raad op 12 februari is duidelijk geworden dat telecomproviders de wet hebben overtreden met het aanbieden van ‘gratis’ smartphones in combinatie met een abonnement. In het abonnementsgeld zat een deel voor het toestel maar dit was voor consumenten nooit duidelijk, hierdoor kunnen zij teveel hebben betaald. Ook wanneer het abonnement is afgelopen betaalt de consument ongemerkt toch nog voor het toestel en dat mag niet meer.

Steeds meer telecomproviders laten nu duidelijk zien welk deel van het abonnementsgeld wordt toegeschreven aan de gekozen smartphone, alleen KPN laat dit tot op de dag van vandaag niet zien stelt Consumentenclaim op haar website. Eind december vorig jaar startte ConTel al een meldpunt voor zogenaamde ‘Afzet abonnementen‘.

Met de uitspraak van de Hoge Raad kunnen consumenten het teveel betaalde abonnementsgeld terug vragen bij de provider. Daarnaast is het voor consumenten ook mogelijk om geld terug te vragen wanneer zij in financiële problemen zijn geraakt door het abonnement. Wanneer de overeenkomst tussen provider en klant wordt ontbonden dient de klant haar smartphone terug te geven aan de betreffende provider. Opvallend is dat dit mag in de staat zoals hij is, terwijl providers eerder van de klant verwachtte dat deze als nieuw werd teruggestuurd. De klant dient dan ook haar abonnementsgeld voor de smartphone terug te krijgen.

Vodafone heeft in een statement het volgende laten weten:

Er is vrijdag een arrest gewezen in een procedure waarin Vodafone geen partij is. Hierbij is een aantal algemene vragen over de afwikkeling en totstandkoming van overeenkomsten behandeld in het licht van Europese jurisprudentie. De vragen hebben geen betrekking op een concrete procedure en hebben dan ook niet geleid tot een veroordeling. Vodafone bestudeert het arrest. De exacte implicaties – voor zover die er zijn – vallen nu nog niet te overzien. Wij kunnen er daardoor op dit moment verder geen mededeling over doen.

Lees meer over:

Lees ook

Reageer op dit artikel