Consumentenbond sleept Samsung voor de rechter om gebrekkige updates

De Consumentenbond spant een kort geding aan tegen Samsung. Volgens de Consumentenbond moet Samsung de Android-smartphones een langere tijd onderhouden met updates. Al eerder bracht de Consumentenbond dit onder de aandacht. Samsung is de grootste fabrikant van mobiele telefoons in Nederland.

Consumentenbond en Samsung

De Consumentenbond sleept Samsung voor de rechter. Volgens de bond is er bij Samsung sprake van een gebrekkig software-updatebeleid voor Android-smartphones. De Consumentenbond laat weten dat Samsung hiermee zich schuldig maakt aan een oneerlijke handelspraktijk. Bij aanschaf van een Android-smartphone van Samsung zouden consumenten onvoldoende geïnformeerd worden over de tijdsduur dat het toestel updates zal ontvangen. Een eerder onderzoek van de Consumentenbond wees uit dat in 82 procent van de onderzochte Samsung smartphones er in de twee jaar na introductie niet voorzien waren van de nieuwste Android-versie.

Samsung Galaxy S5 header

Begin december hebben de Consumentenbond en Samsung rond de tafel gezeten. Volgens de bond heeft dit niet het gewenste resultaat opgeleverd, waardoor nu de stap is gezet om een kort geding aan te spannen. De NOS laat weten dat de rechtszaak volgende maand plaats zal vinden. De Consumentenbond wil dat de consument minimaal twee jaar na aanschaf nog updates krijgt voor zijn of haar toestel. Momenteel belooft Samsung twee jaar aan updates, gerekend vanaf de introductiedatum. Wanneer een toestel al langere tijd in de winkel ligt, kan deze dus voorzien zijn van een oude(re) Android-versie. Een voorbeeld hiervan is de Samsung Galaxy S3 die nog steeds verkocht wordt, maar geen update meer zal ontvangen.

Een oudere Android-versie kan er volgens de Consumentenbond voor zorgen dat een toestel onveilig wordt. Doordat een toestel niet over de nieuwste software beschikt is een toestel kwetsbaar, waarbij het Stagefright-lek een bekend voorbeeld is. Naast Samsung zouden ook andere fabrikanten zich schuldig maken aan een gebrekkig update-beleid. Samsung kwam eind vorig jaar met een nieuw update-beleid waarbij consumenten te weten kunnen komen tot wanneer hun toestel onderhouden wordt. Het lijkt er met het kort geding niet op, dat de Consumentenbond hiermee tevreden is.

Lees ook

Reageer op dit artikel