Veel verbeteringen voor Google Play Store: collecties, verbeterde toegang beta’s en nog veel meer

Google heeft tijdens Google I/O 2016 een aantal verbeteringen aangekondigd in de Google Play Store. Ook heeft Google een aantal nieuwe functies aan de Google Play Store toegevoegd. In dit artikel lees je welke verbeteringen zijn doorgevoerd en welke nieuwe functies we kunnen verwachten in de downloadwinkel van Google.

Google Play Store verbeteringen

Tijdens Google I/O 2016 heeft Google verbeteringen aangekondigd voor de Play Store. We hebben de nieuwe functies voor je op een rij gezet.

Google Play Store 6.7

Verbeterde toegang tot bèta’s

Om een bèta tester te worden voor een applicatie, moest je een Google+ account hebben. Ontwikkelaars kondigden hun bèta applicaties aan via Google+ en vervolgens kon de gebruiker bèta tester worden via Google+ om vervolgens de applicatie uit de Google Play Store te downloaden. Dit hoeft gelukkig allemaal niet meer. Eerder doken er al aanwijzingen op in Google Play Store 6.7.

  • Applicaties die zich nog in de bèta fase bevinden, zullen te zien zijn in de zoekresultaten.
  • Gebruikers kunnen de ontwikkelaar feedback sturen die niet zichtbaar is voor niet-bèta gebruikers.
  • Google Play Early Acces is een nieuwe functie die interessante applicaties laat zien die nog niet uitgekomen zijn en die zich nog in een bèta fase bevinden.

Google Play Store collecties

App collecties

Wanneer je een applicatie bekijkt in de Play Store, dan zie je ook applicaties die anderen hebben geïnstalleerd en welke andere applicaties er aanbevolen worden. Nu zijn deze suggesties niet altijd even interessant of relevant. Daarom heeft Google een systeem ontwikkeld genaamd Collections, ofwel Collecties.

Hoe dit precies werkt? Google legt het als volgt uit: stel je bent opzoek naar een nieuw huis. Je krijgt vervolgens onroerend goed applicaties te zien in de Play Store, of apps voor meubels. Ook krijg je applicaties te zien om de beste hypotheek af te sluiten en suggesties om een reis te maken in de betreffende omgeving. Al deze informatie krijg je te zien in één handige collectie. Op deze manier probeert Google het makkelijker te maken om relevante applicaties te laten zien in de Google Play Store.

Google Play Store pre-launch report

Pre-Launch Report

Niet geheel onbelangrijk zijn de nieuwe functies voor ontwikkelaars. De meest belangrijke functie is waarschijnlijk pre-launch report. Aan de hand van het nieuwe Firebase platform kan een ontwikkelaar gedetailleerd inzien of er problemen (zoals kwetsbaarheden of crashes) met zijn of haar applicatie zijn voordat de applicatie uitkomt.

Google Play Store developer

Review Uitbreidingen

Nog een verandering voor ontwikkelaars zijn de nieuwe benchmarks in de Developer Console. Hier zien ontwikkelaars wat gebruikers van zijn of haar applicatie(s) vinden in vergelijking met vergelijkbare applicaties van andere ontwikkelaars. In dit overzicht zijn onder andere opgenomen: het design, stabiliteit, snelheid en updates. Een super handig overzicht voor de ontwikkelaar om te zien op welke punten hij of zij de applicatie(s) kan verbeteren.

Google Play Store

Verbeterde Gebruiker Acquisitie Report

Dit onderdeel bestaat al voor ontwikkelaars, maar er zijn twee veranderingen doorgevoerd:

  • Een overzicht per land, zodat de ontwikkelaar kan zien in welk land zijn of haar applicatie populair is en in welk land juist niet.
  • Een overzicht om aankopen te vergelijken van gebruikers ten opzichte van applicaties in dezelfde categorie.

Nog een andere verandering is dat Google de prijzen niet exact meer gaat omrekenen. Je kunt in de nabije toekomst rekenen op afgeronde prijzen. Google geeft als voorbeeld dat wanneer een applicatie $1,99 kost, dit omgerekend zal worden naar ¥200 in plaats van ¥219.

De nieuwe functies in de Play Store zullen in de komende tijd uitgerold worden.

Lees meer over:

Lees ook

Reageer op dit artikel