Vodafone stopt in 2020 met haar 3G-netwerk: het wordt 2G of 4G

Klanten van Vodafone kunnen over twee jaar geen gebruik meer maken van het 3G-netwerk van de rode provider. Vodafone geeft aan dat het in 2020 over en uit zal zijn met het gebruik van het 3G-netwerk.

Vodafone stopt met 3G

Het 3G netwerk van Vodafone zal per januari 2020 uitgezet worden. De provider laat dit weten middels een pagina op haar website. De telecomprovider gaf eerder al aan dat het haar 3G-netwerk leeg wil maken. De reden hiervan zou zijn dat het grootste gedeelte van de klanten inmiddels gebruik maakt van het 4G-netwerk. Wel is hier uiteraard een toestel voor nodig dat ondersteuning biedt voor 4G.

Het uitzetten van 3G zou Vodafone meer ruimte geven om het 4G-netwerk te verbeteren. De dekkingsgaten van 4G, waarbij dus nu nog teruggeschakeld wordt naar 3G, zullen wel voor die tijd gedicht worden, zo belooft Vodafone.

Klanten die in 2020 geen toegang hebben tot het 4G-netwerk zullen terugvallen op het 2G-netwerk. 2G blijft wel actief omdat hier veel machine-tot-machine communicatie via verloopt (m2m) denk bijvoorbeeld aan betalingsverkeer, parkeermeters en andere apparaten en automaten.

Vroeger werd gedacht dat je met 4G meer data verbruikt dan met 3G. Het verschil hierin is echter te verwaarlozen. Klanten die toegang hebben tot 4G zouden doorgaans juist meer gaan doen met hun smartphone, omdat het sneller en stabieler is dan 3G.

Lees ook

Reageer op dit artikel