WhatsApp in Brazilië voor twee dagen verboden, populariteit Telegram stijgt explosief

WhatsApp is door de rechter in Brazilië voor twee dagen uit de lucht gehaald. Telecomproviders in Brazilië moeten de chat-app voor twee dagen blokkeren. Het alternatief voor WhatsApp, Telegram, ziet een enorme stijging in het aantal gebruikers. Volgens Telegram zouden er 1,5 miljoen mensen zich hebben aangemeld voor de blauwe chat-app. Het is niet de eerste keer dat WhatsApp geblokkeerd wordt door de Braziliaanse rechter.

WhatsApp verboden

Een Braziliaanse rechter heeft providers in het land verplicht om WhatsApp te blokkeren voor twee dagen. De maatregel zou er voor moeten zorgen dat WhatsApp bepaalde informatie vrijgeeft. Volgens de rechtbank zou er meerdere keren gevraagd zijn naar bepaalde gegevens, maar heeft WhatsApp hier geen gehoor aan gegeven.

De blokkade voor WhatsApp is in de nacht van woensdag op donderdag ingegaan, lokale tijd. Pas in de nacht van vrijdag op zaterdag mogen Brazilianen weer WhatsApp gebruiken. WhatsApp is net als in veel andere landen enorm populair in Brazilië. Geschat wordt dat ruim 93 miljoen mensen in Brazilië de chat-app WhatsApp gebruiken.

Het is niet de eerste keer dat Brazilië pogingen onderneemt om WhatsApp uit de lucht te halen. In februari oordeelde de Braziliaanse rechter ook al dat WhatsApp geblokkeerd moest worden. Nu zou het gaan om een strafzaak waarin een drugshandelaar en een bendelid WhatsApp zoudenhebben gebruikt. Het argument in februari was volgens de rechter als volgt;

“Vroeger konden we telefoongesprekken afluisteren om criminelen in de gaten te houden, tegenwoordig belt niemand meer, iedereen praat met elkaar via WhatsApp. Om te weten te komen wat criminelen van plan zijn en waar ze uit hangen moeten we ook mobiele applicaties kunnen aftappen.”

WhatsApp Brazilië

Telegram grote winnaar

Telegram profiteerde in februari al flink met de blokkade van WhatsApp. Telegram zag het aantal gebruikers in een paar uur tijd met 2,5 miljoen toenemen. Ook deze blokkade door de rechter werkt Telegram in het voordeel. Voor de blokkade zag de chat-app het aantal gebruikers stijgen met 500.000. Inmiddels zouden meer dan 1,5 miljoen gebruikers zich hebben aangemeld voor Telegram. Wel meldt Telegram de enorme vraag niet altijd even goed bij te kunnen benen. SMS-berichten met activatiecodes zouden niet altijd aankomen of veel later. Inmiddels zouden deze problemen opgelost moeten zijn volgens Telegram.

Update 22:00 uur: De WhatsApp-blokkade is nog door onbekende reden eerder opgeheven. In Brazilië kan er weer gebruik gemaakt worden van WhatsApp.

Bekijk ook:

Via
Lees meer over:

Lees ook

Reageer op dit artikel