WhatsApp gaat accounts definitief blokkeren na misbruik

Vorige week werd bekend dat WhatsApp zal beginnen met het blokkeren van accounts die anderen lastigvallen, of accounts die spam versturen. Veel informatie was er toen niet, maar nu geeft WhatsApp antwoord op deze vragen.

Afgelopen week schreven we al dat WhatsApp binnenkort zou starten met het (tijdelijk) blokkeren van gebruikers als zij andere gebruikers lastigvallen of wanneer zij spam versturen. WhatsApp heeft nu meer informatie naar buiten gebracht over het blokkeren van gebruikers.

Gebruikers blokkeren WhatsApp

WhatsApp zal accounts tijdelijk blokkeren als zij het vermoeden hebben dat het account misbruik maakt van de systemen. In een waarschuwingsbericht zal de gebruiker in dat geval hierop gewezen worden. In dit bericht wordt ook de duur van de blokkade aangegeven.

“U mag WhatsApp tijdelijk niet gebruiken”

Handelingen die kunnen leiden tot een tijdelijke deactivatie zijn:

  • Het verzenden van te veel berichten naar mensen die je nummer niet hebben opgeslagen in hun adresboek. Zorg ervoor dat al je WhatsApp contacten je huidige nummer hebben opgeslagen in hun adresboek.
  • In een korte periode geblokkeerd worden door te veel mensen. Zorg ervoor dat je alleen communiceert met mensen die je berichten willen ontvangen.
  • In een korte periode te veel groepen aanmaken met contacten erin die je nummer niet hebben opgeslagen in hun adresboek. Zorg ervoor dat al je WhatsApp contacten je huidige nummer hebben opgeslagen in hun adresboek.
  • Het versturen van hetzelfde bericht naar te veel mensen. Gebruik de ‘Verzendlijstfunctie’ (broadcast) voor het versturen van hetzelfde bericht naar meerdere contacten.
  • Je hebt misschien onze algemene voorwaarden geschonden.

“Uw telefoonnummer mag geen gebruik meer maken van WhatsApp”

Na een bepaalde tijd mag je je WhatsApp account gewoon weer gebruiken. Echter geeft WhatsApp ook aan dat het kan gebeuren dat je de melding krijgt dat je met het huidige nummer, WhatsApp helemaal niet meer mag gebruiken. WhatsApp deactiveert dan je account voorgoed. De redenen hiervoor zijn volgens WhatsApp:

  • Het verzenden van advertenties of enige andere vorm van commerciële verzoeken.
  • Het versturen van spam of ongewenste berichten.
  • Het plaatsen van inhoud (in de statusbalk, profielfoto’s of berichten) dat onwettig, obsceen, bedreigend, intimiderend, hatelijk, racistisch, etnisch beledigend of ander ongepast materiaal is.
  • Vervelend zijn voor andere gebruikers.
  • Het herhaaldelijk overschrijden van regels.
  • Met behulp van een geautomatiseerd systeem of een onbevoegde / onofficiële applicatie berichten versturen via WhatsApp.

In deze gevallen laat WhatsApp weten dat ze niet altijd een waarschuwing zullen geven wanneer je bovenstaande punten overtreedt en je account gedeactiveerd wordt.

Zelf iemand blokkeren op WhatsApp

Mocht je zelf van iemand last hebben dan kan je zelf diegene ook gemakkelijk blokkeren. Volg daarvoor onderstaande stappen:

  • Ga in WhatsApp naar de berichten met die persoon, of gebruik de zoekfunctie om die persoon in je WhatsApp-contacten op te zoeken’
  • Open het menu (de drie blokjes die verticaal onder elkaar staan)
  • Klik op ‘meer’
  • Kies ‘blokkeren’
  • Dat was het. Diegene kan nu geen berichten meer sturen naar jou.

UPDATE 20-01-2015: WhatsApp is begonnen met het blokkeren van applicaties van derden. Zie hier alle informatie.

WhatsApp Messenger
WhatsApp Messenger
Ontwikkelaar: WhatsApp Inc.
Prijs: Gratis

Gerelateerd

Reageer op dit artikel