WhatsApp moet stoppen met delen van data met Facebook

De Duitse privacywaakhond heeft bepaald dat per direct de data van WhatsApp niet met Facebook gedeeld mag worden. Enkele weken geleden kwam naar buiten dat de voorwaarden in WhatsApp gewijzigd zouden worden, waarbij gegevens van de chat-app gedeeld worden met Facebook. Dat loopt (in Duitsland) nu dus anders.

WhatsApp privacy in Duitsland

Duitsland staat bekend als een land waar het handhaven van de privacy een stuk verder gaat dan in Nederland. Dit is ook één van de redenen dat je zo weinig Street View materiaal uit Duitsland tegenkomt in Google Maps. De Duitse privacywaakhond heeft nu ook Facebook teruggefloten, nadat het eerder de voorwaarden van WhatsApp aanpaste, waardoor data gedeeld kon worden van de chat-app met het sociale netwerk.

Inbreuk op de wet

De Duitse privacywaakhond stelt dat het uitwisselen en verzamelen van de gegevens een inbreuk is op de Duitse wet van de gegevensbescherming. Ook zou Facebook niet op een geldige manier toestemming hebben gekregen van WhatsApp-gebruikers. Een wijziging in de voorwaarden is hiervoor niet genoeg, zo stelt de Hamburgische Beauftragte für Datenschutz und Informationsfreiheit. Daarbij dient Facebook ook de eerder verzamelde gegevens verwijderen van de Duitse gebruikers.

WhatsApp facebook privacy

Belofte gebroken

Toen WhatsApp ruim twee jaar geleden werd overgenomen door Facebook, gaf het bedrijf aan dat gebruikersgegevens niet met elkaar uitgewisseld zou worden. Aan die belofte komt met de wijziging van de voorwaarden een einde. WhatsApp telt zo’n 35 miljoen Duitse gebruikers.

Facebook laat in een reactie weten dat het zich houdt aan de door de EU opgestelde wetgeving. Het bedrijf geeft aan dat het mee wil werken, vragen wil beantwoorden en de bedenkingen weg te nemen.

Nederland

In Nederland heeft het besluit van de Duitse privacywaakhond geen invloed. De gegevens zullen hier gewoon nog verzameld worden. Wel vindt er momenteel een Brits onderzoek plaats naar de privacy-omgang tussen de twee diensten.

WhatsApp Messenger
WhatsApp Messenger
Ontwikkelaar: WhatsApp LLC
Prijs: Gratis
Via
Lees meer over:

Lees ook

Reageer op dit artikel