WhatsApp wijzigt voorwaarden: gegevens delen met Facebook

WhatsApp heeft haar eigen voorwaarden gewijzigd waardoor er tussen WhatsApp en Facebook gegevens uitgewisseld kunnen worden. WhatsApp werd in 2014 overgenomen door Facebook voor een recordbedrag, toen werd beloofd dat de dienst geen commerciële insteek zou krijgen.  Daar komt WhatsApp nu op terug door haar voorwaarden te wijzigen.

WhatsApp wijzigt voorwaarden

WhatsApp gaat voortaan data delen van gebruikers, je kunt echter het delen uitschakelen via een zogeheten opt-out. Daardoor ontvangt Facebook van jouw WhatsApp account geen informatie en kan deze informatie ook niet gebruikt worden voor het verbeteren van advertentieweergaves. In WhatsApp ga je naar het instellingenscherm en vervolgens naar Account, daar kun je uitzetten dat je informatie wilt delen met Facebook. WhatsApp-gebruikers krijgen vanaf nu bij het opstarten van WhatsApp een melding te zien over de gewijzigde voorwaarden.

WhatsApp voorwaarden

De dienst zal echter geen inhoudelijke gegevens delen met Facebook, zo laat het bedrijf in een statement weten. Chats zijn al een geruime tijd end-to-end versleuteld wat betekent dat alleen de zender en ontvanger de inhoud kunnen bekijken. Informatie zoals je telefoonnummer, profielfoto, status en naam zijn echter wel voor Facebook inzichtelijk.

De chatdienst noemt in haar voorwaarden ook dat het nieuwe mogelijkheden onderzoekt voor bedrijven om in contact met klanten te komen. Het gaat dan bijvoorbeeld om updates over een aanstaande reis, ontvangstbewijs van een aankoop, maar ook marketing. Op dat laatste zitten weinig WhatsApp-gebruikers te wachten, er werd in 2014 nog genoemd dat WhatsApp reclamevrij zou blijven. De belangrijkste wijzigingen van de WhatsApp voorwaarden zijn op de website van WhatsApp terug te vinden.

Tip: Zo voorkom je dat WhatsApp je gegevens deelt met Facebook

Lees ook

Reageer op dit artikel