12 gratis alternatieven voor WhatsApp

Nadat vandaag bekend werd gemaakt, dat Facebook de immens populaire WhatsApp gaat overnemen, is de animo voor een WhatsApp-alternatief groot. Echter is WhatsApp niet de enige speler in deze markt, en zetten wij twaalf gratis alternatieven voor je op een rij.

Telegram

Telegram
Telegram is een vrij nieuwe speler als het gaat om messaging applicaties. Eind oktober 2013 kwam kwam deze applicatie beschikbaar en ik was zelf vanaf dat moment al erg enthousiast over de applicatie.
Telegram richt zich op snelheid en veiligheid. Met de optie ‘secret chat’ kan een bericht door de verstuurder na een bepaalde tijd weer bij de ontvanger verwijderd worden. De secret chat biedt de mogelijkheid om een-op-een te communiceren middels een encryptie-code. Deze is enkel bij die ontvanger en verzender gelijk. Telegram heeft als missie om de hoogste veiligheid te garanderen in deze markt.

Telegram biedt net als WhatsApp de mogelijkheid om groepen aan te maken. Een groep kan gevuld worden met in totaal 200 andere leden. Via Telegram kunnen niet alleen afbeeldingen worden gedeeld, maar ook video’s (tot 1GB) en documenten. Met het versturen van documenten heeft Telegram een duidelijke voorsprong ook op WhatsApp. Telegram vind nu al gretig aftrek in Nederland. Alleen vandaag al kreeg ik ineens vijf notificaties van dat mensen uit mijn contactpersonenlijst zich hadden aangemeld op Telegram. Daarnaast was vanmiddag Telegram, in Nederland trending topic nummer 1 op Twitter. Wel is het zo dat er menigeen hun twijfels hebben over de privacy van Telegram. Hoewel dit door Telegram zelf duidelijk ontkracht wordt. De oprichter van de applicatie is VK, de Russische concurrent van Facebook. Ontwikkelaars kunnen overigens bij de API komen van Telegram (zonder door de beveiliging te komen), om zelf functies toe te voegen aan de applicatie, wat de applicatie zeker interessant maakt voor ontwikkelaars.

Telegram is al te downloaden voor Android en iOS. Op de website van Telegram wordt er gelinkt naar, niet door Telegram zelf ontwikkelde, software voor de browser Chrome, Mac, Windows, Linux en Windows Phone. Het vinden van contactpersonen schijnt niet zonder problemen te gaan. In je lijst met contactpersonen moet er voor je contacten wel de landcode (+31) staan, anders heb je kans dat Telegram ze niet kan vinden.

Kik

Kik Messenger
Elke gebruiker van Kik Messenger heeft een eigen gebruikersnaam. Het toevoegen van een contact vindt dus niet plaats middels telefoonnummer. Met Kik Messenger kunnen afbeeldingen, filmpjes en andere media gedeeld worden. Kik Messenger heeft niet veel instellingen die aan te passen zijn. Zo is de lettergrootte niet aan te passen, en is die standaard naar mijn mening aan de te grote kant.

In Kik Messenger kunnen plugins geïnstalleerd worden die het mogelijk maken om meer uit de applicatie te halen. Met de YouTube plugin kan bijvoorbeeld YouTube doorzocht worden, zonder dat de applicatie verlaten wordt. Kik Messenger is naast Android beschikbaar voor iOS, Windows Phone, Nokia en BlackBerry.

Kakaotalk

KakaoTalk
KakaoTalk heeft naar eigen zeggen meer dan 130 miljoen gebruikers. Het delen van foto’s, video’s en stickers is allemaal mogelijk met KakaoTalk. KakaoTalk is vooral populair in Indonesië en Zuid-Korea, maar heeft ook hier zijn enthousiaste gebruikers. Naast Android, iOS, BlackBerry en Windows Phone is de applicatie ook via de computer te gebruiken.

Er kunnen tal van thema’s ingesteld worden en ook kan ook gebruik worden gemaakt van plugins waardoor je nog meer uit de applicatie kan halen. Zo kan je je humeur delen middels een statusupdate en kan je je muziek delen in de timeline. KakaoTalk biedt de mogelijkheid om polls of events toe te voegen, waardoor het peilen van een mening of het maken van een afspraak kinderspel wordt. Via KakaoTalk kan tevens gratis naar andere KakaoTalk gebruikers gebeld worden.

Hike

Hike Messenger
Hike oogt goed qua vormgeving. Groot voordeel op WhatsApp is dat bij Hike de ‘laatst gezien…’ uitgeschakeld kan worden. Het verifiëren van je mobiele nummer gebeurt in eerste instantie via sms. Echter lukte het in mijn geval niet het nummer te verifiëren, waarna middels een telefoontje mijn nummer geverifieerd moest worden. De applicatie is Engelstalig en heeft de mogelijkheid om via een timeline status-updates te delen met je vrienden.

Bij Hike kunnen in een groepschat maximaal 50 leden. Om je berichten op te fleuren kunnen er stickers gestuurd worden. Hier zit ook gelijk het verdienmodel van Hike. Hike Messenger heeft als voordeel dat wanneer je geen internetverbinding hebt, het bericht als -naar eigen zeggen gratis- sms wordt verstuurd naar de ontvanger. De vormgeving van de applicatie kan worden aangepast met verschillende thema’s die ingesteld kunnen worden. De emoticons in Hike zijn zogezegd een beetje vaag van vorm.

eBuddy XMS

eBuddy XMS
eBuddy kennen we nog wel van het MSN-tijdperk. De applicatie komt van Nederlandse bodem en maakt het mogelijk om berichten ook op de computer te lezen en te sturen. Tijdens het testen kwam het wel voor dat een blozende emoticon door XMS werd omgezet naar een huilende emoticon. Ook viel op dat de batterij zwaarder belast werd door eBuddy XMS, dan dat het bij de andere chat-applicaties het geval was.

eBuddy XMS heeft ook de mogelijkheid tot het aanmaken van groepen en daarnaast kunnen stickers verstuurd worden. Onlangs hebben de makers van de applicatie de mogelijkheid tot het starten van een poll en het toevoegen van een event toegevoegd. Het toevoegen van een event heeft als voordeel dat het plannen van een uitje of afspraak eenvoudig is.

Google Hangouts

Google Hangouts
Google Hangouts is al wat langer actief en was eerder bekend als Google Talk. Google Hangouts werkt op Android en iOS en is er daarnaast als Chrome-extensie en beschikbaar voor de computer. In de browser kan via de webversie van Gmail ook gechat worden. Met Google Hangouts kunnen naast berichten ook videogesprekken gevoerd worden en kan je zelfs met meerdere mensen tegelijk in een groep videobellen. Omdat Hangouts al voorgeïnstalleerd is op Android toestellen, krijgt Google al een grote groep gebruikers mee.

Nadeeltje aan Hangouts is dat je niet duidelijk kan zien wie er wel en niet online is, vooral via de applicatie is dit onduidelijk. Google Hangouts heeft als voordeel dat je razendsnel kan schakelen tussen Hangouts op de smartphone als op de computer. Afbeeldingen die je stuurt en ontvangt, komen in een privé-map terecht in het Picasa-album.

BBM

BBM
BBM staat voor BlackBerry Messenger en is sinds oktober 2013 te downloaden voor andere apparaten dan BlackBerry zelf. BlackBerry staat bekend om haar zorgvuldige privacybeleid en wordt hierdoor ook nog steeds vaak in de zakenwereld gebruikt. Of dit in de praktijk ook gebeurt met de dingen die gestuurd worden via de dienst is niet helemaal duidelijk. BlackBerry schijnt binnenkort geld te willen verdienen aan het tonen van advertenties in de applicatie, maar tot op heden is dat nog niet aan de orde.

Het toevoegen van een contact op BBM kan door iemand uit te nodigen via SMS, NFC, QR-code, e-mail of door de pincode in te voeren. Elke gebruiker heeft namelijk zijn of haar eigen pincode. Binnen BBM kan je je abonneren op nieuws-feeds, zogenoemde kanalen, waarbij je op de hoogte wordt gehouden van datgene wat de kanalen sturen. Zo is er een eigen BlackBerry kanaal uiteraard, maar vind je op het kanaal van de Olympische Spelen het laatste nieuws van de Olympische Spelen in Sotsji. Wel mis ik persoonlijk in BBM de ‘send’-button. Het bericht wordt al verstuurd bij het indrukken van de enter-toets. Wellicht is dit een kwestie van wennen. Naast het sturen van berichten, kan er met BBM sinds kort ook gratis via het internet gebeld worden met andere BBM gebruikers.

MessageMe

MessageMe
De applicatie MessageMe is nog niet zo heel lang actief. De applicatie geeft niet aan wanneer een contact online is, en of een bericht afgeleverd en/of gelezen is. MessageMe onderscheidt zich wel met het sturen van tekeningetjes. Ook in MessageMe kunnen stickers verstuurd worden waarvan sommige betaald zijn. Voor het gebruik van de applicatie moet je een gebruikersnaam aanmaken waarmee je gevonden kan worden. De hoeveelheid instellingen die aangepast kunnen worden zijn vrij beperkt en de applicatie hapert zo nu en dan.

Een voordeel van MessageMe is wel dat je met een druk op de knop afbeeldingen kan versturen vanuit Google Afbeeldingen. Ook het opzetten en deelnemen aan een groepsgesprek is mogelijk met MessageMe. MessageMe is te downloaden voor Android en iOS, en sinds kort ook via de pc te gebruiken.

Line

LINE
LINE heeft circa 350 miljoen gebruikers en is beschikbaar voor Android, iOS, Windows Phone, Nokia Asha, BlackBerry en voor Windows en Mac. De applicatie komt van Japanse bodem en dat merk je aan de grote hoeveelheid stickers die verzonden kunnen worden. Met Line kan er naast het versturen van berichten ook gratis gebeld worden met LINE-gebruikers. Wel ben je enige tijd bezig met het registreren, omdat ze veel van je vragen in het aanmeldproces. In LINE kan je op een timeline zien wat je vrienden doen, en zij zien dat ook van jou. Wil je niet dat de dingen op je timeline komen, dan moet je het per contact uitschakelen. De interface van LINE verdient niet de schoonheidsprijs en de bediening van de applicatie is vrij omslachtig.

Viber

Viber
Viber is een bekende en grote speler als het gaat om ‘gratis’ bellen. Inmiddels is het ook bezig met een opmars als berichtenapplicatie. De applicatie heeft meer dan 200 miljoen gebruikers en biedt de mogelijkheid om stickers aan te schaffen en die vervolgens te versturen naar vrienden. Met Viber kan ook gebruik gemaakt worden van groepsgesprekken en kunnen berichten gesynchroniseerd worden met je computer. Viber is te downloaden voor alle gangbare mobiele besturingssystemen.

Wechat

WeChat
WeChat is buiten Europa al enorm populair. Met meer dan 500 miljoen gebruikers is het zelfs groter dan WhatsApp. De grootste groep gebruikers komt uit Azië. Wat opvalt aan de applicatie is de -lelijke- vormgeving. De interface komt vrijwel rechtstreeks uit de iPhone-variant en werkt gewoon net niet zo goed op je Android toestel. WeChat heeft wel een unieke functie aan boord; en dat het als favoriet markeren van een bericht. Belangrijke berichten kan je zo gemakkelijk terug vinden in een apart overzicht. Met WeChat is het mogelijk om een status te delen met vrienden. WeChat kan berichten synchroniseren met je computer en heeft ook de mogelijkheid om stickers te ontvangen en te versturen. In WeChat vind je de zogenoemde ‘shake’-functie. Door te schudden met je toestel word je in contact gebracht met een andere WeChat-shaker. Daarnaast kunnen WeChat-gebruikers die in de buurt zijn gevonden worden met de People Nearby functie. In de applicatie krijg je niet te zien of iemand online is, het bericht is aangekomen, of dat iemand aan het typen is.

Een groot aandachtspunt bij WeChat is de manier van hoe ze met je gegevens omgaan. WeChat bewaart alle content en data die je verstuurt, zelfs nadat je de applicatie niet meer gebruikt. Als je locatiegegevens hebt gedeeld, worden deze door WeChat ook opgeslagen. Deze locatiegegevens worden pas verwijderd, wanneer je dit zelf kenbaar maakt aan WeChat.

ChatOn
ChatOn is standaard voorgeïnstalleerd op de toestellen van Samsung. Samsung probeert hiermee gebruikers naar hun eigen dienst te lokken. Echter lukte het bij mij (al langere tijd) niet om mijn mobiele nummer te verifiëren en het lijkt er op dat dit bij veel mensen het probleem is. Berichten kunnen ook worden gelezen en verstuurd via de computer. Groepsgesprekken kunnen ook gevoerd worden met ChatOn. De applicatie van Samsung kreeg ik hier dus niet werkend. In het verleden heb ik de applicatie wel korte tijd gebruikt, mijn ervaring was toen dat de applicatie te druk en te omslachtig werkt. Gezien de screenshots is dit niet heel veel verbeterd.

Ondanks dat deze twaalf de meest bekende alternatieven zijn voor WhatsApp, zijn er zeker nog wel een aantal. Mocht je alsnog twijfelen, dan kan je altijd nog het sturen van SMS-jes overwegen. Nu de overname van WhatsApp door Facebook toch ineens mensen overhaalt om een alternatief te installeren, kan het zomaar zijn, dat het nu wel invloed heeft op de mensen op WhatsApp. Stap jij net als vele nu over naar Telegram, of een andere app? Of blijf je bij WhatsApp?

Lees ook

Reageer op dit artikel