De vergeten smartphone: Google Nexus One

Ik denk dat heel veel Android liefhebbers nog wel eens met weemoed terugdenken aan de Nexus smartphones van Google. De Nexus One was, hoe kan het ook anders met zo’n naam, de eerste Nexus smartphone en werd gemaakt door HTC. We bespreken deze smartphone in deze editie van ‘De vergeten smartphone’.

Google Nexus One

De Nexus One werd in januari 2010 aangekondigd en uitgebracht. Ondanks dat het voor die tijd een bijzonder goede smartphone was, vielen de verkoopcijfers erg tegen. Volgens velen was dit te danken aan de matige marketing rond dit toestel. De Nexus One was een snel toestel en was eigenlijk het enige toestel dat de concurrentie aan kon met de iPhone. Het toestel beschikte over een snelle Snapdragon S1 met een kloksnelheid van 1GHz, ondersteund door 512MB werkgeheugen. Het opslaggeheugen was het zwakke punt van de Nexus One, dit was namelijk slechts 512MB. Hier kon je niet echt veel apps op installeren en zat dus ook vrij snel vol. Het opslaggeheugen kon wel uitgebreid worden met een SD-kaart van maximaal 32GB.

Google Nexus One

HTC had het toestel voorzien van een 3,7 inch AMOLED-scherm met een resolutie van 800 bij 480 pixels. Aan de onderkant van dit scherm waren vier aanraakgevoelige knoppen. Deze wilde je nog weleens per ongeluk aanraken als je op het toetsenbord aan het typen was. Onder het scherm was een trackball geplaatst. Hiermee kon je snel door menu’s en pagina scrollen en door op de trackball te klikken, bevestigde je een actie. Opvallend was de aanwezigheid van een LED-notificatie. Deze ging namelijk alleen branden tijdens het opladen, maar niet bij nieuwe notificaties.

De Nexus One kreeg van HTC slechts één camera mee waar je foto’s mee maakt van maximaal 5MP en filmpjes van 480p met 24fps, er was dus geen front-camer aanwezig. De batterij was een Li-Ion accu van 1400 mAh en kon verwisseld worden. Net als alle Nexus toestellen en tegenwoordig de Android One toestellen, draaide de Nexus One op een kale versie van Android. Bij de release draaide de smartphone op Android 2.1 Eclair en werd geüpgraded tot en met Android 2.3.6 Gingerbread. De Google Nexus One kwam op 10 juni 2010 in Nederland uit en werd exclusief verkocht door Vodafone en kostte zo’n € 450,-.

Google Nexus One samengevat in 5 punten:

  • Voorzien van trackball
  • Eén camera aanwezig
  • 1400 mAh verwisselbare accu
  • Weinig opslagruimte
  • Exclusief bij Vodafone

Lees ook: Terugblik: de Nexus-toestellen door de jaren heen

Lees meer over:

Lees ook

Reageer op dit artikel