De vergeten smartphone: Nokia N95

De Nokia N95, als je de naam hoort, zie je hem  waarschijnlijk al voor je. Het toestel kwam in 2007 uit en was mateloos populair. We bespreken de Symbian smartphone in deze editie van ‘De vergeten smartphone’.

Nokia N95

De Nokia N95 was een smartphone met Symbian S60 als besturingssysteem en werd begin 2007 uitgebracht. Medio 2007 werd een nieuwe versie van de N95 uitgebracht met de naam Nokia N95 8GB. Dit had betrekking op de grotere opslagruimte die dit toestel bood. Daarbij was het toestel ook in het zwart gekleurd, had het een iets groter scherm en grotere accu. Uit deze versie werd wel het slot voor de geheugenkaart verwijderd.

Nokia N95

Het toestel werd uitgebracht in de tijd dat de iPhone van Apple in opkomst was. Een spannende strijd, terwijl op papier in ieder geval de N95 dik voor stond. De camera had een flitser, had 3G-ondersteuning, een video-camera en bijvoorbeeld GPS. De aanwezigheid van GPS was vrij uniek voor het toestel. Daarbij kon Nokia Maps gebruikt worden voor het navigeren met de Nokia N95.

Een ander uniek iets aan het toestel was het slide-mechanisme. Je kon het toestel twee kanten op schuiven. Door hem ‘op de normale manier’ op te schuiven kreeg je toegang tot het numerieke toetsenbord. Schuif je hem van boven naar beneden, dan verschenen de multimedia-toetsen.

Nokia N95 8GB

De Nokia N95 was voorzien van een 2,6 inch scherm (de N95 8GB had een 2,8 inch scherm’. Er was een 332 MHz dual-core processor aanwezig, samen met 64MB RAM, 160MB opslagruimte en een opvallende VGA front-camera voor videobellen. Aan de achterzijde was de 5 megapixel Carl Zeiss lens met autofocus en LED-flitser te vinden. Tevens was de N95 voorzien van WiFi, HSDPA, Bluetooth, infrarood en een 950 mAh accu. Met een meegeleverde kabel kon je het toestel zelfs via de AV-aansluiting aansluiten op je televisie.

In Nederland werd het toestel in 2007 uitgebracht voor een prijs van rond de 550 euro. De N95 8GB kreeg zelfs een adviesprijs mee van 699 euro.

Nokia N95 samengevat in 5 punten:

  • Naar twee kanten open te schuiven
  • Concurrentie van iPhone; N95 had betere specs
  • Later kwam N95 8GB, maar zonder geheugenkaartslot
  • 2,6/2,8 inch beeldscherm
  • Gericht op multimedia
Lees meer over:

Lees ook

Reageer op dit artikel