De vergeten smartphone: Sony Ericsson Xperia X10 Mini

In ‘De vergeten smartphone’ bespreken we deze week de Sony Ericsson Xperia X10 Mini. Het is een mond vol, maar het toestel was van zichzelf juist heel klein. Kun je je nu nog voorstellen dat je met zo’n klein toestelletje rondloopt?

Sony Ericsson Xperia X10 Mini

In onze wekelijkse rubriek ‘De vergeten smartphone’ gaan we enkele jaren terug waarin smartphones verschenen die opvallend waren, of juist populair. De Sony Ericsson Xperia X10 hebben we eerder al besproken, nu bespreken we de Xperia X10 Mini. Een toestel wat zonder problemen in je broekzak gestopt kon worden en perfect in je hand paste, daar droeg de gebogen achterkant aan bij.

Sony Ericsson Xperia X10 Mini

Het toestel verscheen in 2010, waarbij hij eerder opdook onder de codenaam Robyn. De toevoeging Mini omschrijft het toestel meer dan prima. De telefoon had de afmetingen 83 x 50 x 16 en had een gewicht van net geen 90 gram. Aan boord van het toestel was een 2,55 inch touchscreen met een resolutie van 320 x 240 pixels. Onder het scherm zaten drie fysieke toetsen, zoals we dat ook bij de X10 zagen. Het gebruik van toetsen onder het scherm was destijds überhaupt onmisbaar, vanwege de werking van het Android-besturingssysteem.

Sony Ericsson Xperia X10 Mini

De Sony Ericsson Xperia X10 Mini was een smartphone met een Snapdragon S1 single-core processor, die een rekenkracht leverde van 600 MHz. Toch werd het toestel geroemd om zijn snelheid. Het toestel werd uitgerust met 256MB aan werkgeheugen en 128MB aan opslagruimte, wat dan weer uitgebreid kon worden met een geheugenkaart. Aan boord van de X10 Mini was WiFi, 2G, een FM-radio, Bluetooth en een Micro-USB aansluiting. De accu had een capaciteit van 950 mAh.

Sony Ericsson Xperia X10 Mini

Sony Ericsson bracht de Xperia X10 Mini uit met Android 1.6 Donut, waarbij het later nog een update kreeg naar Android 2.1 Eclair. Net als zijn grote broer kreeg de Mini de Timescape-interface, die je sociale netwerken (waaronder Hyves) bundelde in een visueel aantrekkelijke toepassing met kaarten. Verder was er een 5 megapixel camera met LED-flitser waarmee ook gefilmd kon worden. Een front-camera was niet op de telefoon te vinden.

De fabrikant haalde met de X10 Mini een EISA Award binnen voor European Mobile Phone 2010-2011 en de Red Dot Design Award. In Nederland werd de smartphone uitgebracht voor een prijs van 250 euro. Het toestel verscheen in verschillende opvallende kleuren. Bekijk ook onderstaande toffe video van het toestel.

Sony Ericsson Xperia X10 Mini samengevat in 5 punten:

  • Heel compact
  • Single-core processor
  • 2,55 inch display
  • Timescape
  • Android 1.6 Donut
Lees meer over:

Lees ook

Reageer op dit artikel