De vergeten telefoon: Nokia 5300 XpressMusic

In 2006 verscheen de Nokia 5300 XpressMusic op de markt. Dit toestel was helemaal gericht op het beluisteren van muziek. In deze editie van ‘De vergeten telefoon’ gaan we dieper in op dit muzikale toestel.

Nokia 5300 XpressMusic

We gaan in deze editie terug naar het jaar 2006, toen Nokia de 5300 XpressMusic op de markt bracht. De naam ‘XpressMusic’ werd door de Finnen achter het modelnummer geplakt als het ging om een toestel waar de focus lag op muziek. Dit was bij dit toestel dus ook. De telefoon was voorzien van een schuifmechanisme waarbij links van het scherm drie toetsen zaten om snel de muziekspeler mee te bedienen. Ook was er een FM-radio en werd er een 3,5 millimeter adapter meegeleverd om zo je eigen headset te kunnen gebruiken.

Nokia 5300 XpressMusic

Het toestel was vervaardigd uit plastic en rubberen details. Hierdoor kon het toestel wat goedkoop aanvoelen. Nokia wou met deze slider de concurrentie aangaan met Walkman-toestellen van Sony Ericsson. De Nokia 5300 XpressMusic had aan de voorzijde een 2,1 inch display met een resolutie van 320 x 240 pixels. Er was 5MB aan interne opslagruimte en dit kon uitgebreid worden met een geheugenkaart van maximaal 2GB. Aan de achterkant zat een 1.3 megapixel camera waarmee je in QCIF kon filmen. Er was ook Bluetooth aanwezig, net als een poort voor infrarood en ondersteuning voor het GSM-netwerk (2G).

Nokia 5300

Een smartphone was de Nokia 5300 XpressMusic niet. Wel was het voorzien van het Symbian S40 besturingssysteem. Dit betekende onder andere dat er een voice-recorder aanwezig was. Tevens was er een notitie-toepassing die je kon synchroniseren met je computer. Via de pc kon je ook je muziekcollectie synchroniseren met de Nokia. Er waren ook enkele games te vinden, waaronder een muziek-quiz.

Eind 2006 verscheen de Nokia 5300 in Nederland. De prijs van de telefoon lag rond de 250 euro.

Nokia 5300 XpressMusic samengevat in 5 punten:

  • 2,1 inch beeldscherm
  • Gericht op muziek
  • Muziektoetsen naast scherm
  • 1.3 megapixel camera
  • Symbian S40
Lees meer over:

Lees ook

Reageer op dit artikel