HTC One M9 vs. Samsung Galaxy S6: de verschillen

Zondag hebben zowel Samsung als HTC beide hun top-toestellen aangekondigd. De HTC One M9 en Samsung Galaxy S6 beloven twee grote concurrenten van elkaar te worden. DroidApp zet de verschillen tussen de twee toestellen op een rij.

htc-one-m9

HTC One M9

De HTC One M9 is zondagmiddag aangekondigd. Het toestel valt op door de aluminium unibody en het herkenbare HTC-design. Het toestel volgt de populaire HTC One M8 op en is misschien qua vormgeving niet erg veranderd, van binnen is de HTC One M9 op vrijwel alle gebieden verbeterd. De belangrijkste key-features van de HTC One M9 zijn toch wel de HTC Boomsound speakers met Dolby Surround. Hierdoor kan je alles uit je muziek halen. Met de upgrade naar een 20 megapixel camera is ook het maken van foto’s weer helemaal van belang bij de One M9.

Lees hier alles over de HTC One M9

Samsung-galaxy-s6

Samsung Galaxy S6

De Samsung Galaxy S6 is aangekondigd in de avonduren van zondag. Het toestel is net als de One M9 niet erg veranderd in opzichte van de Samsung Galaxy S5. Samsung heeft ervoor gekozen om wel een speciale Samsung Galaxy S6 Edge uit te brengen, met doorlopende schermen. De focus van Samsung ligt vooral op het design. Deze bestaat uit hoogwaardigere materialen in vergelijking met de voorgangers van de Galaxy S6.

Lees hier alles over de Samsung Galaxy S6

In deze vergelijking zetten we de Samsung Galaxy S6 en de HTC One M9 naast elkaar.

Bekijk ook:


 

Samsung Galaxy S6 - HTC One M9

Design

De HTC One M9 is vervaardigd uit aluminium en ligt door zijn gebogen achterkant perfect in de hand. De Samsung Galaxy S6 is aan alle kanten voorzien van glas, afgewisseld met aluminium. Dit maakt de Samsung een stuk kwetsbaarder dan de HTC. Echter gaat het hierbij vooral om persoonlijke smaak. Het gewicht van de Samsung Galaxy S6 blijft steken op 138 gram, terwijl de wijzer bij HTC pas stopt bij 157 gram.

Interface

Samsung heeft de Samsung Galaxy S6 voorzien van de vernieuwde TouchWiz interface. De vernieuwde interface is er op vooruit gegaan en we zien meer Material Design in de Samsung-apps. HTC heeft de HTC One M9 voorzien van de vernieuwde versie van HTC Sense 7. Bij beide User Interface-lagen kan er gebruik gemaakt worden van thema’s, zodat je het nog meer kunt personaliseren.

Beeldscherm

De HTC One M9 heeft een 5,0 inch beeldscherm met een resolutie van 1920 x 1080 pixels. Het beeldscherm van de Samsung Galaxy S6 is met 5,1 inch beeldscherm een kleine slag groter. De resolutie van de Galaxy S6 bedraagt 2560 x 1440 pixels. Het beeld van de Samsung Galaxy S6 zal weliswaar scherper ogen dan die van de One M9. In de praktijk zal je met beide toestellen een erg goed scherm voor je hebben. Daarnaast zal een groter en scherper scherm meer vragen van de batterij.

Samsung Galaxy S6 - HTC One M9

Snelheid

De snelheid van beide toestellen is prima in orde. De HTC One M9 is voorzien van de recent uitgebrachte, snelle Qualcomm Snapdragon 810 processor. De octa-core processor heeft vier keer 2.0 GHz en vier keer 1.5 GHz aan boord. De Samsung is op papier iets sneller met vier keer 2.1 GHz en vier keer 1.5 GHz. Samsung heeft in het toestel een eigen Exynos processor gestopt. In de praktijk zullen deze verschillen nauwelijks uitmaken tussen de HTC en de Samsung.

Geheugen

Een groot verschil komen we tegen in het geheugen van het toestel. Het interne geheugen van de Samsung Galaxy S6 is er in 32GB, 64GB en 128GB. Dit kan niet uitgebreid worden met een geheugenkaart. Houdt er daarnaast rekening mee dat er vaak een toch wel vrij groot deel afgesnoept wordt, doordat de fabrikant wat ruimte reserveert om het toestel draaiende te houden. HTC biedt geen keuze in het interne geheugen. Standaard is de HTC One M9 voorzien van 32GB intern geheugen. Groot voordeel van de One M9 is dat je dit geheugen uit kunt breiden met een geheugenkaart van maximaal 128GB.

Zowel de Samsung Galaxy S6 als de HTC One M9 zijn beide voorzien van een werkgeheugen van 3GB RAM. Hierdoor zullen beide toestellen hun taken snel uitvoeren en kan je goed multitasken.

Accu en uithoudingsvermogen

De accu van de Samsung Galaxy S6 heeft een capaciteit van 2550 mAh. Dat is 290 mAh minder dan de HTC One M9. De HTC One M9 heeft een accu-capaciteit van 2840 mAh. Op papier zal de HTC One M9 het daardoor langer volhouden. Het is echter afwachten hoe de toestellen het in de praktijk uitvoeren. Wel is het zo dat de Samsung Galaxy S6 techniek aan boord heeft waardoor het toestel draadloos opgeladen kan worden. Dit heeft de HTC One M9 niet.

Samsung Galaxy S6 camera

Camera

De HTC One M8 was niet echt een uitblinker op het gebied van de camera. Met de komst van de HTC One M9 is dit verbeterd en is de M9 voorzien van een 20 megapixel camera. De dual-led flitser maakt het mogelijk om ook in situaties met minder licht toch een goede foto te kunnen maken. Samsung heeft de Galaxy S6 uitgerust met een 16 megapixel camera. Net als bij de HTC One M9 zit in de camera van de Samsung Galaxy S6 genoeg trucjes en foefjes om je foto’s mee op te pimpen. Het aantal megapixel zegt lang niet altijd wat over de camerakwaliteit. Hierdoor zullen we de praktijktesten moeten afwachten en zullen we zien welke smartphone de mooiste foto’s maakt.

HTC One M9 camera

Prijzen

De prijs van de Samsung Galaxy S6 is afhankelijk van de gekozen opslagruimte. Kies je voor het ‘instap-model’ met 32GB intern geheugen ben je 699 euro kwijt. Voor 749 euro heb je de HTC One M9 met 32GB. Zoals aangegeven ben je bij Samsung hieraan gebonden kan je het geheugen niet uitbreiden. Van de 32GB gaat er een groot deel af aan systeemgeheugen waardoor je ongeveer tussen de 20GB en 25GB zal overhouden. Heb je daar niet genoeg aan, dan zal je bij de Samsung Galaxy S6 799 euro moeten neerleggen voor 64GB.

Verschil HTC One M9 en Samsung Galaxy S6

De verschillen hebben we hierboven allemaal netjes op een rijtje gezet. Toch is er geen echte winnaar. Samsung heeft eindelijk de wens van gebruikers meegenomen in het ontwerp van de Samsung Galaxy S6. Er is gebruik gemaakt van betere, luxere materialen wat ervoor zorgt dat het toestel meer een premium-gevoel geeft. HTC heeft gelukkig de wens van de gebruikers doorgevoerd om een betere camera te integreren. Beide toestellen zullen de harten van de smartphone-liefhebbers veroveren en welke het uiteindelijk wordt, dat is persoonlijk.

Lees ook

Reageer op dit artikel