HTC One M9 vs. HTC One M8: de verschillen

HTC kondigde zondagmiddag de HTC One M9 aan. De voorganger van dat toestel, de HTC One M8 was echter totaal geen slecht toestel. Nu vraag je je wellicht af; “wat is het verschil tussen de HTC One M9 en HTC One M8?”. Op die vraag geven we je nu het antwoord.

HTC heeft vorig jaar de HTC One M8 uitgebracht. Daarbij kreeg het een toch wel aardige facelift vergeleken met de HTC One M7. Het verschil tussen de One M8 en One M9 is aan de buitenkant niet direct te zien waarschijnlijk. De grote verschillen tussen beide toestellen zit hem vooral van binnen.

m8-m9-front

Design: hetzelfde, maar dan kleiner

Het design van de HTC One M9 komt overeen met die van de HTC One M8. Het ontwerp van de HTC One M8 is bij de HTC One M9 rechtstreeks overgenomen en op verschillende gebieden nog wat verfijnd. Het gebruik van de hoogwaardige metalen is op sommige vlakken verbeterd en zorgt voor naadloze aansluitingen.

Wat wel vernieuwd is, is de positionering van de knoppen. Aan de zijkant van de HTC One M9 vinden we nu de standby-toets. Bij de HTC One M8 zat deze nog aan de bovenzijde van het toestel. Het bedienen met een hand gaat nu gemakkelijker. De volumetoets is nu niet langer meer een lange toets maar opgesplitst in twee losse toetsen voor het regelen van het volume.

Aan de achterkant van beide toestellen zien we weinig verschillen. Behalve dat bij de One M9 nu de camerasensor vierkant is, en bij de One M8 een ronde vorm heeft en de Duo-Camera erboven.

Waar telefoons altijd groter moesten zijn volgens de fabrikanten, is de HTC One M9 wat kleiner dan de HTC One M8. Om precies te zijn; de HTC One M9 meet 144,6 x 69,7 x 9,61 millimeter. De HTC One M8 meet 146,4 x 70,6 x 9.35 millimeter. De M9 is dus een fractie minder breed en minder hoog maar wel wat dikker.

Beeldscherm

Over het beeldscherm kunnen we kort zijn. Deze is bij de One M9 identiek aan de HTC One M8. Het scherm betreft een 5,0 inch beeldscherm met een resolutie van 1920 x 1080 pixels. De pixeldichtheid van 441ppi is ook gelijk gebleven. Toch is dit geen nadeel, wanneer een scherm over bijvoorbeeld Quad-HD zou beschikken vraagt dit meer van de accu en van de processor. Daarbij is op een scherm van een smartphone het verschil nauwelijks zichtbaar.

htc-one-m9

Interface

De nieuwe versie van HTC Sense: HTC Sense 7 is te vinden over de Android 5.0 Lollipop interface op de One M9. Voor HTC Sense 7 hoef je echter niet naar de HTC One M9 (over) te stappen. Wij verwachten namelijk dat de HTC One M8 ook de update met HTC Sense 7 zal krijgen. Lees hier meer over HTC Sense 7.

Snelheid

HTC zette met de HTC One M8 al een razendsnelle telefoon op de markt. De HTC One M8 kreeg een Qualcomm Snapdragon 801 2.3 GHz quad-core processor mee. In de HTC One M9 vinden we de Qualcomm Snapdragon 810 met vier keer 1,5 GHz en vier keer 2,0 GHz. Op papier is het toestel veel sneller dan zijn voorganger. Aangezien de HTC One M8 al een erg snel toestel was, zal de doorsnee gebruiker dit verschil niet of nauwelijks merken. Wanneer je veel games speelt of tientallen applicaties tegelijk open hebt staan zul je het verschil merken.

Geheugen

De HTC One M8 werd voorzien van 16GB intern geheugen met een mogelijkheid om dit uit te breiden met een geheugenkaart. HTC heeft er gelukkig voor gekozen om ook de ondersteuning voor het plaatsen van een geheugenkaart bij de One M9 te behouden. Het interne geheugen van de HTC One M9 bedraagt 32GB. Hierdoor is het toestel wel wat duurder, dan wanneer de One M8 in de verkoop ging.

m8-m9-back

Camera

Waar de camera van de HTC One M8 nog ‘maar’ vier megapixels telde, krijgt de One M9 een flinke upgrade. De Duo-Camera uit de HTC One M8 is niet meegenomen naar de One M9. Wel is het aantal megapixels opgekrikt naar 20.7 megapixels. De dual-led flitser is behouden gebleven. Wel biedt de HTC One M9 nu ook de mogelijkheid om in 4K-resolutie te filmen.

Audio

HTC staat bekend om de geweldige geluidskwaliteit. De HTC One M8 had stereo Boomsound-speakers met waanzinnige geluidskwaliteit. Bij de HTC One M9 hebben ze Dolby Surround Boomsound speakers geplaatst aan de voorzijde van het toestel. De geluidskwaliteit zou hiermee nog beter moeten zijn. We zijn benieuwd naar hoe dit in de praktijk zit.

Accu en uithoudingsvermogen

De accu van de HTC One M9 is een stukje groter dan de HTC One M8. De M9 krijgt een 2840 mAh accu mee, terwijl de HTC One M8 een 2600 mAh accu meekreeg. De processor die in de HTC One M9 zit, zal op een andere, vermoedelijk zuinigere manier omgaan met het batterijverbruik. Om echt het verschil te merken zullen we de toestellen aan een test moeten onderwerpen.

M9-side

 

HTC One M9 of HTC One M8?

De HTC One M9 heeft een adviesprijs van 749 euro. Toen de HTC One M8 werd uitgebracht kreeg de voorloper een adviesprijs mee van 699 euro. Echter heb je voor vijftig euro nu wel dubbel zoveel intern geheugen.

Nu liggen de prijzen anders. De HTC One M8 is vandaag de dag voor zo’n 550 euro te vinden. Met tweejarig abonnement kan er zomaar zo’n 200 euro tussen zitten aan eenmalige bijbetaling. Is het dat prijsverschil waard? Ja, en nee.

Velen zullen de HTC One M9 aanschouwen als een HTC One M8.1 of een One M8,5. Het is geen volwaardige upgrade, maar was dat nodig? De kracht van HTC zit hem in de vormgeving van de smartphone. Aan het uiterlijk zijn wat kleine dingetjes aangepast, de rest is van binnen aangepast. De HTC One M8 had een aantal dingen die HTC had mogen verbeteren, denk bijvoorbeeld aan de camera. Dat heeft HTC met de HTC One M9 opgelost.

Wil je het nieuwste van het nieuwste? Dan kies je de HTC One M9. Wil je een goede, razendsnelle smartphone met uitstekende specificaties en een toestel waar weinig op aan te merken is, dan kan je zeker de HTC One M8 in overweging nemen.

De HTC One M9 ligt vanaf 1 april in de winkels.

Bekijk ook:

Lees ook

Reageer op dit artikel