Zondagavond was het zover. Samsung Unpacked. Tijdens deze persaankondiging kondigde de Koreaanse fabrikant de Samsung Galaxy S6 en de Samsung en de Samsung Galaxy S6 Edge aan. Samsung lanceerde vorig jaar nog de Samsung Galaxy S5. Wat is nou precies het verschil tussen de Samsung Galaxy S6 en de Samsung Galaxy S5? Wij zetten het op een rijtje.
Design: grote stappen vooruit
De Samsung Galaxy is vervaardigd uit glas en metaal. Bij de Samsung Galaxy S5 kreeg je plastic in je handen en daarover kreeg Samsung veel kritiek van haar gebruikers. Met de Samsung Galaxy S6 krijg je een stuk premium in je handen. Samsung heeft een grote stap gezet met het vernieuwen van de materiaalkeuze, maar in onze ogen is dat geen stap achteruit geweest.
De Samsung Galaxy S6 is tegenover de Samsung Galaxy S5 iets gegroeid in de hoogte. De breedte is minder en de dikte is ook veel minder. De Samsung Galaxy S6 meet 143,4 x 70,5 x 6,8 millimeter terwijl de Samsung Galaxy S5 142 x 72,5 x 8,1 millimeter meet. De Samsung Galaxy S5 was met haar plastic behuizing toch 7 gram zwaarder. De Samsung Galaxy S6 weegt 138 gram.
Beeldscherm
Samsung heeft de Samsung Galaxy S6 voorzien van een compleet nieuw scherm. In de Samsung Galaxy S6 komen we een QHD-beeldscherm tegen met een sprankelende 4K-resolutie van 2560 x 1440 pixels. De pixeldichtheid van de Samsung Galaxy S6 is er veel op vooruit gegaan. De pixeldichtheid (dus de hoeveelheid pixels) is 557ppi bij de Galaxy S6, terwijl die bij het Full-HD scherm van de Galaxy S5 nog 452ppi bedroeg.
De grootte van het scherm blijft echter gelijk. Zowel bij de Galaxy S5 als bij de Galaxy S6 komen we het 5,1 inch Super-AMOLED beeldscherm tegen.
Interface
Op de Samsung Galaxy S6 zien we de nieuwste versie van Samsung TouchWiz. Een update voor het User Interface-laagje van Samsung was in onze ogen hard nodig. Het was naar onze mening niet altijd even gebruiksvriendelijk en soms ook rommelig. Hoe anders is dat nu. De nieuwe versie van TouchWiz is voorzien van Material Design-elementen en werkt een stuk sneller dan zijn voorganger. Daarnaast is het aantal opties verminderd, zodat je dingen veel sneller terug kunt vinden.
Snelheid
Samsung heeft de Qualcomm Snapdragon processor die in de Galaxy S5 zat, vervangen door een processor uit eigen huis; Exynos. De Samsung Galaxy S5 was voorzien van een 2.5GHz quad-core processor. Deze was al niet traag, maar met de komst van de Samsung Galaxy S6 moet de smartphone nog sneller gaan reageren. Onder de motorkap van de Samsung Galaxy S6 vinden we een octa-core processor met vier keer 2.1GHz en vier keer 1.5GHz. Het RAM- ofwel werkgeheugen van het toestel is 1GB meer dan bij de Samsung Galaxy S5, waardoor het RAM-geheugen van de Samsung Galaxy S6 uitkomt op 3GB.
Geheugen
Samsung levert de Samsung Galaxy S6 in verschillende groottes qua geheugen. Het toestel is beschikbaar in 32GB, 64GB en 128GB. Waar de Samsung Galaxy S5 nog de mogelijkheid had om het geheugen uit te breiden met een geheugenkaart, is deze functionaliteit bij de Samsung Galaxy S6 verdwenen. Het is hierbij niet mogelijk om een geheugenkaart te plaatsen.
Je bent dus gebonden aan het interne geheugen, waar ook de fabrikant nog stiekem wat van afsnoept. Houd hier dus goed rekening mee bij de aanschaf van de Samsung Galaxy S6. Bij de 32GB-versie kan je zo zelf nog maar 20-25GB overhouden. Wanneer dat nu voor je net aan is, of precies redt, dan zal de 64GB (die gelijk veel duurder is) wellicht een betere keuze zijn.
Camera
De Samsung Galaxy S6 krijgt net als de Samsung Galaxy S5 een 16 megapixel camera mee. Toch is er wel een en ander veranderd. Bij de Samsung Galaxy S6 kan je nu volgens Samsung betere foto’s maken in donkere omgevingen, dit komt doordat de lichtsensor met minder licht nu betere foto’s kan maken. Daarnaast is de camera van de Samsung Galaxy S6 voorzien van een optische beeldstabilisatie. De front-camera is opgekrikt naar 5 megapixel tegenover 2 megapixel in de Galaxy S5.
Accu en uithoudingsvermogen
Samsung heeft de Samsung Galaxy S6 voorzien van een minder krachtige accu dan bij de Samsung Galaxy S5. De capaciteit van de S5 bedroeg nog 2800 mAh, terwijl de S6 een batterij van 2550 mAh telt. Maar door de samenwerking tussen de batterij en de processor zou het kunnen zijn in de praktijk dat het toestel het toch net zo lang, of zelfs langer uithoudt. We zijn echter erg benieuwd naar het uithoudingsvermogen met deze toch wel forse verlaging van de accucapaciteit.
Voordeel is wel dat de batterij van de Samsung Galaxy S6 draadloos opgeladen kan worden. Dit houdt in dat je een toestel op een soort van mat of plaat legt en dus niet meer hoeft te peuteren met een Micro-USB kabel. Tijdelijk levert Samsung de draadloze oplader ‘gratis’ mee bij aanschaf van de Samsung Galaxy S6. Nadeel tegenover de Galaxy S5 is dat de accu niet verwisselbaar is. Hier heeft Samsung met de Galaxy S5 het beter voor elkaar.
Samsung Galaxy S6 of Samsung Galaxy S5?
Het mag duidelijk zijn dat de Samsung Galaxy S6 qua materiaalkeuze aanzienlijk er op vooruit is gegaan. Samsung heeft stappen durven zetten en heeft het toch wat saaie beeld van de Samsung Galaxy S5 achter zich gelaten. Toch is het niet allemaal beter wat de Galaxy S6 meekrijgt. De accu is kleiner en niet meer verwisselbaar. Daarnaast is het geheugen niet uitbreidbaar en als het interne geheugen vol is, zal je dingen moeten verwijderen. Waar de Samsung Galaxy S5 nog waterdicht was, is de Galaxy S6 dat niet meer. Daarnaast is de vormgeving wel heel erg afgekeken van Apple en Sony, maar… beter goed gejat dan slecht bedacht.
Toch is de Samsung Galaxy S6 er met de nieuwe TouchWiz-interface en dus de gelikte vormgeving zeker op vooruit gegaan. Jammer dat de prijzen beginnen bij 699 euro voor de 32GB en voor 64GB 799 euro in rekening brengt. Jammer, omdat je het niet uit kunt breiden. Daartegenover staat wel dat je keuze hebt uit diverse kleuren; White Pearl, Black Sapphire, Gold Platinum en Blue Topaz. Niet alle kleuren zullen waarschijnlijk leverbaar zijn in Nederland.
De Samsung Galaxy S5 kost op dit moment nog zo’n 470 euro. Het prijsverschil is fors, maar je krijgt met de S6 wel een mooier toestel maar zonder verwisselbare accu en zonder uitbreidbaar geheugen. De keuze is en blijft persoonlijk.
Bekijk ook: