LG G4 vs. Samsung Galaxy S6 vs. HTC One M9: de grote vergelijking

LG kondigde vorige week de LG G4 aan. Met dit toestel wil het de strijd aan gaan met de merken HTC en Samsung. Voelen de Samsung Galaxy S6 en de HTC One M9 de hete adem van de LG G4? Wij zetten de verschillen tussen de drie toestellen overzichtelijk op een rij in de grote vergelijking.

LG G4 vs. Samsung Galaxy S6 vs. HTC One M9

Begin maart kondigde zowel Samsung als HTC een nieuwe smartphone aan. HTC kwam met de HTC One M9 en Samsung met de Samsung Galaxy S6. De twee high-end toestellen krijgen vanaf 29 mei concurrentie van de LG G4. Later dit jaar zullen we ook van Sony ook nog een nieuwe Xperia zien, maar hierover is eigenlijk nog niets bekend. Duidelijk is wel dat Samsung en HTC een gedurfde concurrent erbij krijgen. Wij hebben de Samsung Galaxy S6, HTC One M9 en de LG G4 in een vergelijking gezet.

LG G4

LG G4

De LG G4 is voorzien van een uniek design. Als een van de weinige toestellen is de smartphone van LG voorzien van een gelikte vormgeving met een leren achterkant. Het grote 5,5 inch IPS Quantum display moet de beelden als beste weergeven. Uniek is dat het toestel als een van de eerste toestellen op Android 5.1 Lollipop draait met daaroverheen de meest nieuwe versie van LG’s skin LG UX 4.0.

Samsung Galaxy S6

Samsung Galaxy S6

Na jarenlang gebruik te hebben gemaakt van plastic, stapte Samsung over naar meer premium-materiaal. Dat het gebruik van glas en metaal in goede aarde viel bij de consument was te merken. Samsung kan de vraag nauwelijks aan van de Samsung Galaxy S6. De Samsung Galaxy S6 ziet er erg strak uit en heeft toch het kenmerkende design van de Galaxy S-toestellen. Bekijk zeker ook onze uitgebreide Samsung Galaxy S6 review.

HTC One M9

HTC One M9

De HTC One M9 toont slechts kleine veranderingen in vergelijking met zijn voorganger, de HTC One M8. De HTC One M8 was (en is) nog steeds een erg goed toestel (zie ook de review: HTC One M8, een jaar later). Een jaar na introductie van de HTC One M8 kwam de HTC One M9 met een snellere processor en vooral een verbeterde camera.

DroidApp zet de drie toestellen naast elkaar. Wat zijn de verschillen tussen de LG G4, de Samsung Galaxy S6 en de HTC One M9?


LG G4 - Samsung Galaxy S6 - HTC One M9

Design

De LG G4 is zoals gezegd voorzien van een lederen achterkant, maar het toestel is ook beschikbaar met een plastic achterkant. Samsung heeft de Galaxy S6 voorzien van een glazen voor- en achterkant en een aluminium zijkant. De HTC One M9 is voorzien van een geheel aluminum unibody. Enkel bij de LG G4 kan de achterzijde van het toestel verwijderd worden. Dit heeft als voordeel dat de batterij te vervangen is. De LG G4 en de One M9 hebben een lichte buiging of ronding. Hierdoor ligt het toestel nog beter in de hand.

De grootte van de toestellen is ook iets waar flink verschil in zit. We hebben de formaten van de drie toestellen op een rij gezet. De LG G4 is de grootste van de drie, het toestel meet 148.9 x 76.1 x 9.8 millimeter. Op de weegschaal zien we de rode wijzer staan bij 155 gram. De Samsung Galaxy S6 heeft de afmetingen 143.3 x 70.5 x 6.8 millimeter en weegt 138 gram. Bij de HTC One M9 vinden we afmetingen 144.6 x 69,7 x 9.6 millimeter en het gewicht van 157 gram.

LG G4 - Samsung Galaxy S6 - HTC One M9

Display

Het beeldscherm van alle drie de toestellen heeft iets unieks. De HTC One M9 heeft vrijwel hetzelfde beeldscherm meegekregen als het beeldscherm in de HTC One M8. De resolutie is met 1920 x 1080 pixels het laagst van de drie, maar zeker niet slecht. De Samsung Galaxy S6 heeft een resolutie van 2560 x 1440 pixels, ditzelfde geldt voor de LG G4. De grootte van het scherm is bij de S6 5,1 inch, bij de M9 5,0 inch en bij de LG G4 is het scherm het grootst; 5,5 inch.

De display-technologie is bij elk toestel anders. Volgens LG moet het scherm het beste afleesbaar zijn in fel zonlicht en ook zorgen voor een zuiniger energieverbruik, dit met de IPS Quantum display technologie. De Samsung Galaxy S6 is voorzien van het Super AMOLED-beeldscherm waarbij lichte kleuren veelal voor een hoger energieverbruik zorgen. Dit is bij elk scherm zo, maar AMOLED is hier gevoeliger voor. Voordeel is dat zwart echt pikzwart is. Op de HTC One M9 komen we het Super-LCD3 beeldscherm tegen, waarbij je gewoon een goede kwaliteit beeldscherm zonder marketing-praatjes krijgt.

LG G4

Interface

Alle drie de toestellen draaien op Google Android. Samsung voorziet de Samsung Galaxy S6 op dit moment van Android 5.0.2 Lollipop, HTC idem dito en LG levert het toestel met Android 5.1 Lollipop. Wel zullen alle drie de toestellen de komende tijd voorzien worden van updates.

Samsung Galaxy S6 menu

We beginnen met Samsung, de TouchWiz-interface is lang niet onder alle consumenten geliefd. Met de komst van de Samsung Galaxy S6 heeft Samsung flink gesleuteld aan de interface van de Samsung Galaxy S6. We zien in de interface wat Material Design en hoewel er nog steeds veel bloatware wordt meegeleverd, heeft Samsung hier stappen gemaakt.

htc-one-m9

LG heeft ook de interface aangepast. De komst van LG UX 4.0 brengt tal van verbeteringen met zich mee. We zien ook hier wat Material Design en diverse slimme functies. HTC houdt vast aan HTC Sense en HTC Sense 7 wordt nog steeds door een grote groep gebruikers erg goed bevonden.

LG G4 interface

Geheugen

Het geheugen van de Samsung Galaxy S6 is als enige niet uitbreidbaar. Je kiest bij de S6 voor 32GB, 64GB of 128GB. De prijs ligt voor elke stap hoger ook 100 euro hoger, een flinke kostenpost. Het is goed om rekening te houden met dat het systeem ook altijd nog geheugen afsnoept. Bij de Galaxy S6 ligt het aantal GB aan systeemgeheugen rond de 9GB. Dit houdt in dat je van de 32GB nog maar 23GB overhoudt.

Het geheugen van de HTC One M9 en de LG G4 is wel uitbreidbaar. Bij de LG G4 en de One M9 kan het geheugen uitgebreid worden met een maximum van 128GB, wat voor iedereen zeker voldoende zal zijn, naast de 32GB aan intern geheugen bij deze twee toestellen. Alle drie de toestellen hebben een RAM-geheugen (werkgeheugen) van 3GB.

Samsung Galaxy S6

Snelheid

In december 2010 kondigde LG de LG Optimus 2X Speed aan. Dit toestel was het eerste toestel met een dual-core processor en was hiermee stukken sneller dan de toestellen met een zogenoemde single-core processor. Ruim vier jaar later zijn we al bij de octa-core processor aangekomen, maar ook quad-core wordt nog steeds vaak toegepast. En terecht, de verschillen tussen een quad-core en octa-core zullen voor de grootste groep gebruikers niet merkbaar zijn. Wanneer je zeer veel games speelt en erg veel taken op de achtergrond hebt draaien, zal het verschil merkbaar zijn.

LG G4 display

De snelste processor vinden we in de Samsung Galaxy S6, de Exynos octa-core processor met vier keer 2.1 GHz en vier keer 1.5 GHz aan rekenkracht. De HTC One M9 is op papier een tikkie minder snel. De Snapdragon 810 processor van de One M9 heeft een octa-core processor met vier kernen van 2.0 GHz en vier kernen van 1.5 GHz. De negatieve berichtgeving over de Snapdragon 810 met de oververhittingsproblemen heeft LG doen besluiten een andere processor te gebruiken in de LG G4. In de LG G4 komen we een hexa-core processor tegen; een Snapdragon 808. De Snapdragon 808 bestaat uit een dual-core 1.8 GHz en een quad-core 1.44 GHz.

Op papier is de LG G4 het minst snel van de drie, maar door tweaks en aanpassingen aan de software hoeft de gebruiker hier niet direct iets van te merken, zo weet LG te melden. Of dit in de praktijk echt zo is, zal DroidApp over een aantal weken in een LG G4 review uitgebreid onderzoeken. Voordeel van de keus van LG is wel dat een iets minder snelle processor, ook minder zal gaan vragen van de accu. We zijn erg benieuwd hoe de LG G4 het in de praktijk zal doen.

Camera

De camera op de HTC One M9 is de meest opvallende; de One M8 beschikte over een Ultrapixel-camera met 4 megapixels. Dat die niet onder alle HTC-bezitters geliefd was, heeft HTC doen besluiten de HTC One M9 te voorzien van een 20.7 megapixel camera. Daarbij kan gebruik gemaakt worden van dual-led flitser en kan er uiteraard ook een selfie gemaakt worden. Het maken van een selfie kan met de 4 megapixel camera front-camera. De HTC One M9 kan natuurlijk ook video’s maken en schiet deze in een maximale resolutie van 2160p (4K). Met een onlangs uitgebrachte update kan de HTC One M9 ook RAW-foto’s schieten.

HTC One M9 camera

De LG G4 beschikt over een 16 megapixel camera met allemaal slimme functies. De camera kan snel en nauwkeurig het licht meten en scherpstellen dankzij de laser-focus. Dankzij de heldere lens met een diafragma van f/1.8, kan je ook in donkere omgevingen de mooiste foto’s schieten. Dat LG zich wil richten op de fotografen blijkt wel uit het feit dat vrijwel alle camera-instellingen handmatig aangepast kunnen worden. Ook kan je in RAW-formaat de foto’s schieten, zodat de kleuren zonder kwaliteitsverlies later nog aangepast kunnen worden. Verder vinden we optische beeldstabilisatie en een infrarood-sensor die de kleuren kan analyseren en meten. Aan de voorzijde van de LG is een 8 megapixel front-camera geplaatst. Filmen met de LG G4 kan in maximaal 2160p resolutie (4K).

LG G4 camera

Samsung heeft aan de achterzijde van de Galaxy S6 een 16 megapixel camera geplaatst. De camera maakt het mogelijk om in donkere omgevingen, toch goede foto’s te schieten dankzij het grote diafragma van f/1.9. Ook op de Galaxy S6 kan je gebruik maken van de optische beeldstabilisatie en zijn er diverse extra functies aanwezig, zoals het handmatig instellen of het vastleggen van beelden in slow-motion. Je kan selfies schieten met de 5 megapixel front-camera en dankzij de hartslag-sensor aan de achterzijde, leg je het beeld direct vast door je vinger op de sensor te leggen. Een video maken met de Galaxy S6 is geen probleem, de S6 legt video’s vast in 4K-resolutie.

Samsung Galaxy S6 achterkant

Accu en uithoudingsvermogen

Het uithoudingsvermogen is voor een groot deel afhankelijk van hoe het toestel gebruikt wordt. Hoe de software en hardware met elkaar omgaan is ook een factor waarmee het de accuduur kan maken of breken. De LG G4 heeft als enige de mogelijkheid om de accu te verwisselen, de Samsung Galaxy S6 en HTC One M9 hebben door hun unibody-behuizing deze mogelijkheid niet. De LG G4 heeft de grootste batterij meegekregen, 3000 mAh. De HTC One M9 heeft een accu van 2840 mAh en de Galaxy S6 heeft de kleinste accu meegekregen: 2550 mAh.

De Samsung Galaxy S6 biedt ondersteuning voor zowel draadloos opladen als voor ‘quick charge’. Hiermee kan de Samsung Galaxy S6 in anderhalf uur compleet opgeladen kan worden, dit is een groot voordeel, want in onze review kwam de Galaxy S6 er niet als dè uitblinker uit op het gebied van uithoudingsvermogen. Het draadloos opladen is een leuke toevoeging, waarmee je je toestel op een plaat kan leggen.

De HTC One M9 ondersteunt ook de mogelijkheid om het toestel snel op te laden. LG heeft de LG G4 officieel niet voorzien van snelladen, wel zegt LG een hogere ampere oplader mee te leveren. Draadloos opladen van de LG G4 kan alleen wanneer het toestel alleen gebruik maakt van een speciale cover. De praktijk zal het uit moeten wijzen hoe lang de 3000 mAh accu in de LG G4 het volhoudt.

LG G4 accu

Prijzen

De prijzen van de toestellen liegen er niet om. Alle toestellen zijn boven de 600 euro geprijsd. De LG G4 komt in twee versies op de markt. De plastic-variant van de LG G4 heeft een adviesprijs van 649 euro, waarbij lederen-versie van de LG G4 heeft een adviesprijs van 699 euro. Er is geen verschil in geheugen, want het interne geheugen van 32GB is standaard en kan uitgebreid worden met een geheugenkaart.

Samsung heeft wel verschillende versies in geheugen op de markt van de Samsung Galaxy S6. De ‘goedkoopste’ is voorzien van 32GB intern geheugen en heeft een prijskaartje van 699 euro. De Galaxy S6 64GB heeft een adviesprijs van 799 euro. Voor de Galaxy S6 met 128GB intern geheugen betaal je 899 euro.

De HTC One M9 is voorzien van 32GB intern geheugen. Ook dit geheugen kan dus uitgebreid worden. De HTC One M9 heeft een prijskaartje van 749 euro.

One-m9-header

Conclusie

De LG G4 zal het de Samsung Galaxy S6 en HTC One M9 zeker moeilijker maken. De LG G4 richt zich voor een groot deel op de fotografen, want het toestel is voorzien van talloze camera-functies. Wij zijn erg benieuwd naar de praktijkresultaten van de LG G4, maar de eerste berichten geven een positief oordeel. Het gebruik van leer is een gewaagde, maar vernieuwende keuze. De LG G4 heeft een aantal punten waarmee het de concurrentie achter zich laat. Zo laat het de Galaxy S6 achter zich dankzij de mogelijkheid om het geheugen uit te breiden. Het laat beide toestellen achter met de mogelijkheid om de accu te verwisselen.

Samsung heeft de Galaxy S6 voorzien van een strakke vormgeving, waarbij het zeker grote stappen heeft gemaakt tegenover de Galaxy S5 en eerdere Galaxy-toestellen. De Samsung Galaxy S6 beschikt over een camera die de plaatjes prima weet vast te leggen. Daarbij kan je het toestel zowel snel- als draadloos laden. Het AMOLED-beeldscherm scoorde in onze review niet op alle vlakken even goed, maar weet kleuren wel goed te uiten.

HTC staat bekend om de geweldige geluidskwaliteit, waar eigenlijk geen enkele fabrikant bij in de buurt komt. Daarnaast is ook de HTC One M9 vervaardigd uit degelijke materialen en is de verbeterde camera een welkome toevoeging. HTC Sense 7 is ook flink verbeterd en kan de HTC One M9 er voorlopig weer tegenaan. Bekijk ook de vergelijking tussen de HTC One M8 en de HTC One M9.

Welk toestel kies jij?

Lees ook

Reageer op dit artikel