Wiko View 2 Plus review: erg fijn toestel met verbluffende accu

De van oorsprong Franse fabrikant Wiko heeft onlangs haar Wiko View 2 Plus uitgebracht. Het toestel wordt geplaatst in het betaalbare segment en toch heeft de smartphone veel in huis voor de niet veeleisende gebruiker. We testen de smartphone in onze Wiko View 2 Plus review.

Review Wiko View 2 Plus

Eerder publiceerden we op DroidApp onze Wiko View 2 review. In deze review werd duidelijk dat Wiko zeker geen slecht toestel had neergezet, maar op verschillende gebieden wel verfijnd kon worden. In deze review van de Wiko View 2 Plus kijken we of bij zijn navolger de oneffenheden weg gestreken zijn en wat de smartphone te bieden heeft.

Wiko View 2 Plus lockscreen

Verkooppakket

De vierkante doos laat ons direct al zien dat we te maken hebben met de Wiko View 2 Plus. Het toestel wordt geleverd met een oplader, headset en wat papierwerk. De lader betreft een Micro-USB aansluiting en dus nog niet het moderne USB-C. Dit is overigens geen groot nadeel, want in het segment van betaalbare devices zien we dit nog met grote regelmaat terug.

Wiko View 2 Plus review

Design en interface

Kijken we naar de voorzijde van de smartphone, dan zien we een stijlvolle smartphone waarbij goed gekeken is naar het design. Er vallen een aantal dingen op. Aan de bovenzijde van het 5,93 inch HD+ beeldscherm pronkt een vrij brede notch. En hier gaat Wiko toch wel een beetje de fout in. We omschrijven het een beetje als een nep-notch. Content wordt namelijk niet naar beneden verschoven, maar loopt achter de notch door.

Wiko View 2 Plus notch

Dit valt duidelijk op bij bijvoorbeeld een Instagram Stories-verhaal, waar bepaalde dingen wegvallen. Ook bij video’s gaat de content achter de notch door. Wanneer we bij andere toestellen met een notch kijken, zoals de Huawei Mate 20 Pro, dan wordt dit netter opgelost. Een groot nadeel is het niet, slordig is het wel, al speelt het weer niet bij iedere app. Terug nog even naar de notch. Want hierin vinden we de 8 megapixel front-camera en is er ruimte voor een luidspreker en een LED-notificatie, handig!

Wiko View 2 Plus notch

Links van de smartphone vinden we het simkaartslot. Hier is niet alleen ruimte voor twee nano-simkaarten, maar kan ook nog een geheugenkaart geplaatst worden. Dat zien we graag; dat het tweede simkaartslot niet ten koste gaat van de ruimte voor een geheugenkaart. Aan de rechterkant van de Wiko View 2 Plus is de power-button geplaatst, net als de volumetoets. De power-button is voorzien van ribbeltjes, zodat je die makkelijk aanvoelt.

Wiko heeft de smartphone aan de bovenkant voorzien van een 3,5 millimeter aansluiting. Aan de onderkant vinden we (aan de zijkant) de Micro-USB aansluiting. De speaker voor het afspelen van muziek, bevindt zich aan de achterkant van het toestel, waar we ook de vingerafdrukscanner, de dual-camera en de LED-flitser tegenkomen.

Het toestel oogt erg strak en stijlvol. Hoewel het lijkt alsof de smartphone vervaardigd is uit glas, is dit niet helemaal waar. De achterzijde bijvoorbeeld is gewoon gefabriceerd uit plastic, iets wat niet gek is in deze prijsklasse. Een voordeel van het plastic is dat het minder kwetsbaar is dan glas. Wel is het plastic van de View 2 Plus gevoelig voor vingerafdrukken. Het toestel ligt goed en degelijk in de hand.

Wiko View 2 Plus achterkant

Interface

Wiko gooit geen overdreven eigen skin over Android heen, gewoon de bekende Android-interface. Een groot voordeel is dat de telefoon eigenlijk geen enkele vorm van bloatware kent, los van de bekende Google-apps. Wiko levert gewoon apps van Google mee voor de standaard dingen, denk aan berichten, telefoon-app en foto’s. Vanaf het startscherm kun je ook schakelen naar de Google Feed door van rechts naar links te vegen. Door van beneden naar boven te vegen opent het menu.

Wiko View 2 Plus menu

Bovenin beeld vind je uiteraard de snelkoppelingen naar de verschillende onderdelen. Daar vind je ook de notificaties terug. Wat opvalt is dat we steeds minder slechte vertalingen terugvinden. Dit was bij eerdere Wiko’s wel anders; zoals we schreven in onze Wiko Wim review.

Wiko View 2 Plus notificaties

Communicatie: bellen, internetten en netwerken

Communiceren kan anno 2018 op verschillende manieren. Gelukkig heeft Wiko hier de View 2 Plus van verschillende opties voor voorzien. Voor het bellen kun je de Google Telefoon app gebruiken; een duidelijke, fijne applicatie zonder overbodige poespas. Voor het versturen van berichten is er de Google Berichten app met het Gboard toetsenbord. Het bellen levert geen problemen op, het volume kan niet extreem hard, maar is wel gewoon, zowel binnen- als buitenshuis, goed te verstaan.

Wiko View 2 Plus dialer

Waar we wel tegenaan zijn gelopen is het ontvangen van notificaties. Van bekende apps als WhatsApp, Gmail, Telegram, Agenda en dergelijke geen enkel probleem. Echter krijgen we niet altijd (direct) van bepaalde apps notificaties binnen. Zo merk ik dat ik toch wel heel weinig uit heb gevreten, omdat de notificaties van de taken-app niet altijd door waren gekomen. Dit hebben we niet voortdurend, maar lijkt af en toe te gebeuren als de app langere tijd inactief is. Bij de instellingen hebben we aangegeven dat de app hoe dan ook actief moet blijven op de achtergrond, maar dit maakt niet altijd verschil. Hier komen we later in de review nog kort op terug.

Wiko View 2 Plus sms

Wat we een beetje vervelend vinden is dat je een melding die bovenin beeld komt (een zogenoemde banner-melding) niet weg kunt vegen naar boven. Bij vrijwel iedere smartphone kan je een melding naar boven vegen om hem niet weg te gooien, maar later te bekijken. Deze optie heeft Wiko, in ieder geval in deze software-versie, niet ingebakken.

Wiko View 2 Plus internet

Het internetten gaat vlot via de Google Chrome-browser. Gewoon de vertrouwde Google-apps, zonder eigen invloed van Wiko. Qua connectiviteit is de telefoon van genoeg gemakken voorzien. Er is dual-sim ondersteuning, plus daarbij nog ruimte voor een geheugenkaart. WiFi is natuurlijk ook aanwezig, al moet 5GHz ondersteuning gemist worden. Echter heeft de telefoon ook gewoon Bluetooth, NFC en zelfs NFC.

Wiko View 2 Plus video

Multimedia: muziek en film

Je houdt van muziek luisteren en filmpjes kijken? De Wiko View 2 Plus kan je hier prima mee helpen. De telefoon is namelijk van alle gemakken voorzien. Natuurlijk is er Google Play Music voor de muziek en de YouTube app voor video’s. Je kunt echter ook zelf in de Play Store apps downloaden. De Wiko is ook voorzien van een FM-radio, fijn! Daarbij kun je de 3,5 millimeter aansluiting gebruiken om een headset aan te sluiten.

Wiko View 2 Plus achterkant

De speaker voor multimedia bevindt zich aan de achterkant van de telefoon. Hierdoor wordt het geluid wat gedempt als je het toestel bijvoorbeeld op tafel hebt liggen. De geluidskwaliteit van de speaker van het toestel is voldoende. Het volume kan voldoende hard genoeg, maar overtuigt niet op een bijzondere manier. Echter hadden we dat ook niet verwacht voor deze prijs van het toestel.

Wiko View 2 Plus beeldscherm

Het beeldscherm betreft een 720p display, ofwel HD+. De kwaliteit hiervan is prima. We merken wel dat de automatische helderheid soms een paar stapjes overslaat bij verschillen qua licht in de omgeving. Storend is dit niet heel erg, maar het valt wel op.

Camera: foto’s en video’s

Wiko heeft de View 2 Plus voorzien van een 12 megapixel dual-camera. In de camera-app krijg je toegang tot verschillende opties, zoals het gebruik van HDR, stickers, schoonheidsmodus en ‘Live Artistic Blur’ waarmee je de focus op het onderwerp kunt leggen. Tevens is er PDAF autofocus, een nachtmodus en nog een aantal opties.

Wiko View 2 Plus camera

We hebben de camera van de View 2 Plus onder verschillende omstandigheden getest. We zien dat het maken van foto’s prima gaat. De kleuren zitten dichtbij de werkelijkheid en de doortekening is goed. Wel zien we dat aan de randen soms het beeld onscherp is. Het is dus zaak het toestel goed stil te houden. We zijn onder de indruk van de fotokwaliteit, zeker voor de prijs van de Wiko. Normaliter is de kwaliteit in de avond niet van al te beste kwaliteit in het mid-end segment. In de ochtenduren hebben we onderstaande foto geschoten; mooie kwaliteit!

Wil je alle foto’s zien die we met de Wiko View 2 Plus hebben gemaakt? Bekijk dan ons fotoalbum.

Wiko View 2 Plus foto

Front-camera

Aan de voorkant van de Wiko zit een 8 megapixel front-camera. De kwaliteit is nog best aardig te noemen. Eventueel kun je ook gebruik maken van verschillende soorten stickers en dergelijke. Alle foto’s die je maakt worden verzameld in de Google Foto’s app, dat is de galerij-app op de Wiko View 2 Plus.

Wiko View 2 Plus galerij

Videocamera

De videocamera kan video’s schieten in 1080p Full-HD. We zien dat de filmkwaliteit eigenlijk prima is. Niet alleen voor zijn prijsklasse, maar ook de prestaties ‘overall’ zijn prima te noemen. Beelden zijn kleurgetrouw en zijn rijk aan details.

Overige mogelijkheden

Wiko mag het toestel dan wel in het mid-end segment geplaatst hebben; dit betekent niet dat het toestel niet van veel meer gemakken voorzien is. In dit hoofdstuk van de Wiko View 2 Plus review nemen we enkele opties met je door.

Wiko View 2 Plus vingerafdrukscanner

Vingerafdrukscanner

In onze Wiko View 2 review waren we minder te spreken over de vingerafdrukscanner, deze was traag en reageerde gewoonweg niet altijd lekker. Dit lijkt met de Wiko View 2 Plus opgelost te zijn. De smartphone is voorzien van een scanner aan de achterzijde en een lichte, snelle aanraking is voldoende om het scherm op te laten lichten en de telefoon te ontgrendelen.

Gezichtsherkenning

Daarbij kun je (als aanvulling) ook gebruik maken van gezichtsherkenning. Hiermee hoef je alleen maar even naar het scherm te kijken, waarbij via de front-camera je gezicht gescand wordt. Dit werkt in omgevingen met voldoende licht prima. ‘s Avonds met sfeerverlichting gaat het ook nog vrij aardig, maar in een donkere omgeving is gezichtsherkenning onbruikbaar. De werking in dat soort omgevingen zijn weggelegd voor toestellen in het high-end segment. De prestaties van de gezichtsherkenning hebben onze verwachtingen stiekem wel overtroffen.

Bloatware

We gaven eerder al aan dat Wiko gebruik maakt van de Stock Android skin. Dit betekent dat Wiko nauwelijks aanpassingen heeft doorgevoerd. Dit zien we ook terug bij de View 2 Plus. Geen dubbele apps zoals we dat bij verschillende merken wel eens zien, zoals een agenda, muziekspeler, browser of dergelijke, maar gewoon alleen de nuttige apps; samen met Google-applicaties. Voorgeïnstalleerde apps zijn simpelweg niet aanwezig; heerlijk!

Wiko View 2 Plus WiLine cover

WiLine cover

Waar verschillende merken voor hun toestellen de meest hippe of handige covers hebben, is dit ook bij Wiko het geval. Tijdens het reviewen van de View 2 Plus hebben we ook de WiLine cover gebruikt. Deze boek-case is een handig hulpmiddel. Bij het openen van het boekje kan direct het gezicht gescand worden en wordt de telefoon ontgrendelt. Bij dichtklappen vergrendelt het toestel weer.

Wiko View 2 Plus WiLine case

Er is ook een soort van stand-by scherm wat korte tijd op blijft lichten. Hier kun je de datum en tijd zien, samen met het accupercentage. Stom genoeg blijft voor deze functie het hele scherm actief en wordt het na een tiental seconden automatisch uitgezet. Notificaties van apps zie je niet in dit venster. Een leuke gimmick maar schiet op een aantal onderdelen tekort. Echter voelt het hoesje stevig en kan het handig zijn deze bij de aanschaf erbij te nemen. Jammer dat er geen sleuven in gemaakt zijn voor een (bank-) pasje. Ook is er geen opening voor de LED-notificatie.

Slimme acties

Er zijn nog een aantal extra mogelijkheden op de Wiko te vinden. Er is een optie die heet Slimme Actie. Ondanks het rommelige overzicht met letterlijke vertalingen, vind je hier handige opties. Zo kun je hier instellen dat je dubbel op het scherm kunt tikken om het scherm aan te zetten. Ook kun je de View 2 Plus weer vergrendelen door op de home-toets van de telefoon tweemaal te drukken.

Wiko View 2 Plus review

Prestaties: accu, snelheid en geheugen

De Wiko View 2 Plus wordt geleverd met een 4000 mAh accu. En dit klinkt niet alleen veel, dit is ook heel veel. We hebben eerder niet zo’n geweldig uithoudingsvermogen teruggezien bij een smartphone. Op een volle lading houdt de Wiko View 2 Plus het met aardig intensief gebruik gerust twee volle dagen uit. We noteren een screen-on-time die ligt rond de 7-8 uur. Dit is krankzinnig goed! We hebben het toestel voor het grootste deel verbonden met 4G, waren onderweg (schakelen tussen netwerken), speelden games en maakten foto’s. Ondertussen zochten we het internet af en waren we druk met Instagram en WhatsApp.

Wiko View 2 Plus snelheid

Hierbij valt ons wel iets op. Ondanks dat we de accubesparing hebben uitgezet, lijkt Wiko een soort energiebesparende modus ingebouwd te hebben. Dit zien we terug aan bepaalde effecten zoals een ronddraaiend pijltje bij iets wat aan het laden is in apps. Dit kan ervoor zorgen dat de accu langer meegaat. Echter; dit heeft geen consequenties op de snelheid, want ook daarmee zit het helemaal snor met de View 2 Plus. Dit kan wel verklaren waarom notificaties van een paar apps (zoals eerder besproken) -wat- later binnen komen rollen.

Wiko View 2 Plus accuverbruik

Ik kom hiervoor van een Mate 20 Pro van Huawei. Ik was bang dat het een flinke stap terug zou zijn in snelheid. Toch valt dit alles mee. Natuurlijk zit er een verschil in snelheid tussen een toestel van 250 en 1000 euro; de Wiko draait prima. We hebben geen lags, vertragingen of haperingen opgemerkt en alles gaat vlot. Aan boord van de Wiko is een Snapdragon 450 octa-core processor met 4GB RAM.

De Wiko View 2 Plus wordt geleverd met 64GB interne opslagruimte. Dit zal voor de meeste gebruikers meer dan voldoende zijn. Mocht je echter toch nog meer ruimte nodig hebben, dan kun je het toestel voorzien van een Micro-SD geheugenkaart van nog eens maximaal 256GB.

Updatebeleid

Op moment van schrijven draait de Wiko View 2 Plus op Android 8.1 Oreo, samen met de beveiligingsupdate van augustus 2018. Voor toestellen in deze prijsklasse is een maandelijkse patch bij de meeste fabrikanten niet aan de orde. Eerder heeft Wiko bevestigd dat het ieder kwartaal een beveiligingsupdate wil uitrollen en dit minstens twee jaar vanaf de introductiedatum vol te houden.Wiko belooft dus beterschap met het updatebeleid, al zijn wij benieuwd hoe dit bij de View 2 Plus uitpakt.

Wiko View 2 Plus display

Beoordeling

We zijn erg onder de indruk van de Wiko View 2 Plus. De smartphone overtuigt op vele gebieden. Dit zien we terug in de camera die erg bovengemiddeld presteert, een prima snelheid en een waanzinnig goede accuduur. Tevens is de View 2 Plus een erg compleet toestel; er is een FM-radio en NFC.

Er zijn ook een aantal aandachtspunten. Denk aan de notch die soms in de weg zit; heel storend is het niet, maar wel iets wat met een software-update opgelost kan worden. Tevens komen soms notificaties van bepaalde apps niet door. Eigenlijk kunnen alle problemen met een software-update opgelost worden; laten we hopen dat Wiko de telefoon ook bijhoudt met een goed updatebeleid; dan komt het absoluut goed met de Wiko View 2 Plus want het is echt een goed toestel.

Verkrijgbaarheid:

Geïnteresseerd in de Wiko View 2 Plus? De smartphone kun je nu aanschaffen bij onderstaande winkels. Tevens is er nu tijdelijk een actie met 50 euro cashback.

Bekijk onze speciale productpagina voor meer nieuws, specificaties en prijzen.
Prijzen onbekend
Wiko View 2 Plus
 • 8/10
  Design - 8.0/10
 • 7.9/10
  Gebruiksgemak - 7.9/10
 • 9/10
  Camera - 9.0/10
 • 8.7/10
  Snelheid en prestaties - 8.7/10
 • 10/10
  Uithoudingsvermogen - 10/10
 • 8.9/10
  Prijs-kwaliteitverhouding - 8.9/10
8.8/10

Beoordeling

Pluspunten

 • Uitstekende accuduur
 • Prima camera
 • NFC aanwezig
 • Lekker snel

Minpunten

 • Geen 5 GHz WiFi
 • Onzeker updatebeleid, al is beterschap beloofd
 • Soms problemen met notificaties
 • Notch zit soms in de weg
Lees meer over:

Lees ook

Reageer op dit artikel