Review: Chromecast Audio

Eind september kondigde Google de nieuwe Chromecast 2 aan, samen met de Google Chromecast Audio. Waar de normale Chromecast je televisie tot een smart-TV omtovert, doet de Chromecast Audio dit voor je radio. In deze uitgebreide review testen we de Chromecast Audio.

Chromecast Audio

Vorige maand kondigde Google de Chromecast Audio aan. Deze moet je radio slimmer maken en is een ideale gadget voor muziekliefhebbers. Dat de Chromecast Audio je radio slimmer maakt klopt inderdaad. Helaas is niet elke radio geschikt. Je moet namelijk wel de juiste ingang van je radio kunnen selecteren om de Chromecast Audio te kunnen laten werken. Je kan het simpel checken door te kijken of je een smartphone bedraad aan je radio kan leggen. Zo ja, dan werkt de Chromecast Audio perfect. Zo niet, dan is je radio niet geschikt. Dit kan je snel ontschieten omdat Google dit niet heel duidelijk aangeeft.

Chromecast Audio

Smart Radio voor een prikkie

Er zijn al stereo’s waarmee je liedjes vanaf je device naar de boxen kunt streamen. De Chromecast Audio doet dit ook maar dan voor maar veertig euro. Dat is meteen het grootste voordeel: de mogelijkheden die dit kleine apparaatje kan bieden voor deze prijs zijn ontzettend uitgebreid.

Dat de Chromecast Audio zo uitgebreid is, valt niet meteen op te maken aan het uiterlijk. De Chromecast Audio is een bijzonder klein apparaatje die je makkelijk kan wegstoppen achter de snoeren van je stereo. En dat is ook iets wat je vrij vlot zal doen.

Chromecast Audio

Installatie

De installatie is ontzettend simpel, er is niet eens een gebruiksaanwijzing aanwezig in het doosje. Het opzetten bestaat uit vier stappen: doe de stekkertjes van de Chromecast naar de radio er goed in (uit ervaring is al gebleken dat als je dit niet doet, er niks gebeurt), sluit de voeding aan van het stopcontact naar de Chromecast, zet je radio op het juiste input en download ten slotte de Chromecast app. Deze is er zowel voor de iPhone als voor Android en is onlangs compleet vernieuwd.

De Chromecast zal verschijnen in de app. Hier krijg je na een bevestigingsgeluidje de mogelijkheid om je Chromecast aan je WiFi-netwerk te hangen op zowel 2.4 GHz als 5 GHz. En dat was het, you’re good to go!

Chromecast Audio

Functionaliteiten

Google helpt je nog verder door in de Chromecast app te zeggen welke apps allemaal werken met de Chromecast Audio. Dat wil zeggen: apps die direct ondersteuning hebben voor het muziek streamen. Dit zijn apps als TuneIn Radio, Deezer en sinds kort ook Spotify.

In principe kan je naast de ondersteunde apps ook al het geluid wat je telefoon produceert via de Chromecast Audio streamen. Dit kan je doen door je scherm te casten en vervolgens de Chromecast Audio te selecteren. Zo is het mogelijk om geluid van je YouTube filmpjes via de boxen te laten klinken terwijl je op de smartphone kijkt. Ook kan je het geluid van een tabblad van Chrome casten vanaf elke willekeurige PC.

Chromecast Audio

Je merkt wel meteen het verschil tussen casten vanuit een app of zelf het scherm/tabblad casten, want in het laatste geval treedt er zichtbare vertraging op tussen geluid en beeld. Zo liep het beeld enkele seconden voor bij een YouTube filmpje. Aangezien de Chromecast Audio ook geen directe ondersteuning heeft voor dit soort zaken is dat te begrijpen. Voor muziek is het alsnog ontzettend nuttig om vanaf alle soorten apparaten te kunnen streamen.

Een andere leuke toevoeging is de mogelijkheid tot “multiroom sound” bij meerdere Chromecast Audio’s. Via de app kan je meerdere speakers met elkaar synchroniseren. Deze feature lijkt op die van de duurdere Sonos-speakers. Deze toevoeging is nog niet uitgerold maar wordt binnenkort verwacht.

Chromecast Audio

Samen een afspeellijst samenstellen

Wat al wel mogelijk is het inschakelen van de guest-mode, ofwel de gastmodus. Koppelen gebeurt via een korte audiotoon die de viercijferige pincode verzendt. Lukt deze manier van koppelen niet dan kan je handmatig de pincode invoeren. Zo kan je makkelijk samen een playlist samenstellen vanaf verschillende apparaten zonder dat je je WiFi-wachtwoord hoeft te geven.

Chromecast Audio

Hoogwaardige geluidskwaliteit

Waar het uiteindelijk om gaat is het streamen zelf. Dit gaat ontzettend simpel: je opent de betreffende app, klikt op het Chromecast logo en na een bevestingingsgeluidje begint de muziek af te spelen. Dit gaat vrij snel, binnen enkele seconden begint de muziek al te spelen. Ook het volume veranderen of nummer wisselen kan makkelijk en snel via je telefoon of tablet. Helaas werkt dit nog niet via de smartwatch maar dit zal in de toekomst vast en zeker veranderen.

De muziekkwaliteit was in eerste instantie niet om over naar huis te schrijven. Het klonk hetzelfde als streaming-audio vanaf een telefoon die je aan de stereo legt. De kwaliteit was acceptabel, maar niet bijzonder en ook de bass wist ons niet te overtuigen.

Chromecast Audio

De muziekkwaliteit werd aanzienlijk beter toen de optie “HDR” werd aangevinkt in de Chromecast app. De Chromecast Audio is getest op vier hoogwaardige boxen en de kwaliteitsverbetering was duidelijk te horen. Per stereo kan het verschillen of je het verschil tussen gewoon en HDR hoort of niet. Met goede boxen hoor je duidelijk meer bass in de liedjes en evenaart streaming-audio makkelijk de hoogwaardige kwaliteit van offline muziek. Echt een plezier om naar te luisteren!

Bovendien heb je geen last van notificatiegeluiden die je muziek verstoren. Dit kan wel het geval zijn bij het afspelen via Bluetooth, maar met de Chromecast Audio heb je hier geen last van. Het voordeel hiervan is dat je gerust andere zaken kunt doen met je telefoon of tablet terwijl je de muziek laat afspelen.

Chromecast Audio

Samenvatting

Waarom de Chromecast Audio zo goedkoop is blijft een klein raadsel. De mogelijkheden zijn ontzettend uitgebreid en dit wordt in de toekomst alleen nog maar meer als ontwikkelaars meer apps gaan ondersteunen. Verder is de installatie is ontzettend simpel en het geluid is buitengewoon goed met de HDR-functie ingeschakeld. Mocht je dus veel naar Spotify luisteren of gewoon naar muziek dan is er voor dat geld geen betere optie te vinden dan de Chromecast Audio.

De Chromecast Audio is zoals genoemd voor 40 euro te krijgen en in tegenstelling tot de Chromecast voor TV alleen in het zwart leverbaar. De Chromecast Audio is verkrijgbaar bij Bol.com.

Chromecast Audio
 • 7/10
  Vormgeving - 7.0/10
 • 9/10
  Gebruiksvriendelijkheid - 9.0/10
 • 8.5/10
  Mogelijkheden - 8.5/10
 • 8/10
  Degelijkheid - 8.0/10
 • 9/10
  Geluidskwaliteit - 9.0/10
 • 9.5/10
  Prijs-kwaliteitsverhouding - 9.5/10
8.5/10

Beoordeling

Pluspunten

 • Uitstekende geluidskwaliteit
 • Simpele installatie
 • Makkelijk en snel met streamen
 • Compact apparaat
 • Veel streamings-mogelijkheden zoals Spotify
 • 5 GHz-ondersteuning
 • Zowel Android als iPhone-ondersteuning
 • In de toekomst meer functies, zoals multiroom-support

Minpunten

 • Niet duidelijk dat niet alle radio’s geschikt zijn
 • Geluid loopt achter bij streamen via tabblad en het casten van scherm

Lees ook

Reageer op dit artikel