Cabinet: strakke file-manager in Material Design (review)

Cabinet is een file-manager helemaal in de stijl van Android L, met het Material Design. Met Cabinet kan je snel al je bestanden terugvinden die je op je telefoon hebt opgeslagen. Werkt deze applicatie net zo fijn als hij er uitziet? Wij testen Cabinet for Android in deze review.

In de Play Store zijn tal van bestandsbeheerders te vinden, ofwel file-managers. Niet elke telefoon heeft een toepassing waarmee je standaard je opgeslagen bestanden terug kan vinden. Na loop van tijd kunnen er veel bestanden opgeslagen zijn op je toestel; foto’s, documenten, video’s, muziek en ga zo maar door. Met de applicatie Cabinet heb je een strak vormgegeven file-manager in de Material Design-stijl uit Android L.

cabinet for android

Cabinet for Android is een open-source applicatie en biedt de mogelijkheid om de ontwikkelaar te bedanken middels een in-app ‘aankoop’. Overigens krijg je met een aankoop geen extra functies, maar is het puur een bedankje. In de applicatie zijn (gelukkig) geen advertenties en banners te vinden, waardoor de applicatie al een streepje voor heeft op enkele andere file-managers.

cabinet2

Vormgeving

Met de vormgeving van Cabinet zit het wel goed. De applicatie brengt de Material Design-interface naar Android-smartphones met Android 4.1 en hoger. Cabinet oogt overzichtelijk en strak en in de kleuren van het nieuwe Android L. In het uitschuif-menu heb je snel toegang tot bepaalde onderdelen zoals afbeeldingen, documenten of algemene opslag.

cabinet5

Cabinet biedt verder de mogelijkheid om een map te ‘Pinnen’ zodat je vanuit het menu direct toegang hebt tot de desbetreffende map. De ronde ‘+’ rechtsonder in beeld laat je een nieuw bestand aanmaken, of een nieuwe map. Verder kan je hier ook een verbinding opzetten met een externe server via (S)FTP.

cabinet4

Met het pijltje naar boven, ga je een stap in de map terug. Bestanden en mappen kunnen gesorteerd worden op naam, extensie, grootte en bewerkingsdatum. Daarnaast biedt Cabinet een klein aantal mogelijkheden als het gaat om de instellingen. In de lijst met instellingen kan je de verborgen bestanden toch weer laten geven, en de notificatiebalk een kleurtje geven, of juist zwart weer laten geven. Een andere instelling die aangepast kan worden is om de toetsen onderaan het scherm te voorzien van een zwarte achtergrond of een bijna transparante achtergrond.

Cabinet biedt verder ook de mogelijkheid om te zoeken op de naam van een bestand. In de lijst met bestanden zie je bij het bestand gelijk staan hoe groot het bestand is. Een bestand kan je uiteraard openen vanuit de app, kopiëren, knippen, hernoemen, delen, verwijderen of inpakken als ZIP-bestand.

cabinet3

Toekomst van Cabinet

De ontwikkelaars van Cabinet hebben nog veel op de planning staan voor Cabinet for Android. In de toekomst zal de applicatie de bestanden ook in grid-view weer kunnen geven, iets wat nu -helaas- nog niet mogelijk is. Nu kunnen bestanden enkel nog in de lijstweergave bekeken worden. Daarnaast zal Cabinet het mogelijk maken om via NFC bestanden te delen, bestanden te lezen van een externe SD-kaart, en zullen er thema’s beschikbaar komen.

Beoordeling

Al met al staat er nog genoeg op de agenda van de ontwikkelaars van Cabinet. Tot nu toe is tijdens de testperiode de applicatie erg goed bevallen. De applicatie is snel en oogt overzichtelijk en strak. We hopen dat de ontwikkelaars van Cabinet in de toekomst cloud-diensten zullen integreren zoals Google Drive, Box en Dropbox. Wel is het zo, dat de ontwikkelaars vandaag nog een update hebben uitgebracht, waarbij Cabinet de toevoeging ‘beta’ in de naam heeft gekregen.

Momenteel wordt ook nog niet OTG (On-The-Go) ondersteunt, waardoor je bijvoorbeeld een cardreader met SD-kaart niet kan uitlezen met deze applicatie. Echter is dit met slechts een enkele file-manager app mogelijk, waardoor we het de ontwikkelaars niet geheel aanrekenen. Dat de ontwikkelaars van Cabinet al veelbelovende plannen hebben met de app, belooft veel goeds. We zeggen maar zo; een goed begin, is het halve werk. Aanrader dus!

Cabinet for Android is slechts 1,1 MB groot en kan kosteloos uit de Play Store gedownload worden via onderstaande button.

Cabinet
 • 9.5/10
  Vormgeving - 9.5/10
 • 9.4/10
  Gebruiksvriendelijkheid - 9.4/10
 • 8.5/10
  Mogelijkheden - 8.5/10
 • 9/10
  Snelheid - 9.0/10
 • 9.9/10
  Privacy - 9.9/10
9.3/10

Beoordeling

Pluspunten

 • Vormgeving
 • Geen advertenties
 • Snel
 • Toekomstplannen
 • Geen vreemde permissies

Minpunten

 • Op dit moment geen grid-view
 • Geen ondersteuning OTG

Lees ook

Reageer op dit artikel