OVinfo 4.0: grote update met nieuw design voor geweldige OV-app (review)

OVinfo, een applicatie die onwijs handig is voor als je met het openbaar vervoer reist, heeft een grote update ontvangen. In de OVinfo 4.0 app heeft de Nederlandse ontwikkelaar een vernieuwd design toegepast en zijn er verschillende verbeteringen in de weergave en mogelijkheden van de OVinfo app. Alle ins- en outs over de nieuwe OVinfo app bespreken we in de uitgebreide review.

OVinfo app

Op de redactie zijn we erg enthousiast over de applicatie OVinfo. Een aantal weken hebben we de nieuwste versie van OVinfo mogen proberen en die is vandaag uitgebracht in de Google Play Store. OVinfo 4.0 heeft een compleet vernieuwde vormgeving gekregen met Material Design. De applicatie is vrijwel op alle fronten een absolute verbetering. We zetten de nieuwe functies van de applicatie voor je op een rij.

Material Design en functies

Het Material Design in de applicatie zorgt ervoor dat de applicatie er fris en netjes uitziet. De onderdelen zijn onderverdeeld in drie verschillende tabbladen; ‘nabij’, ‘recent’ en ‘favoriet’. Nabij laat snel de haltes zien die bij jou in de buurt zijn. In het uitschuifbare hamburger-menu zijn ook een aantal opties te vinden waarmee je kan selecteren op lijn of kaart en ook de instellingen kunt vinden. Middels een in-app aankoop van 1,29 euro kan je hier de advertenties ‘afkopen’.

Lijnen

In het overzicht met lijnen krijg je als eerste een complete weergave met alle vervoerders in Nederland zoals van Arriva, Connexxion en Qbuzz. Echter zijn niet alleen de busbedrijven hier aanwezig, ook veerdiensten zoals TESO naar Texel, Rederij Doeksen naar Terschelling en Vlieland en de Waterbus. Na het kiezen van de vervoerder krijg je alle lijnen te zien waarvoor die vervoerder verantwoordelijk is. Je ziet dus niet alleen de buslijnen maar ook de tram- en metro-lijnen.

Locatie, haltes en informatie

Als een voertuig bezig is aan een rit kan je in het overzicht zien waar het voertuig zich bevindt en wat de huidige snelheid is. Deze informatie wordt om de zoveel tijd ververst. Ook kan je zien wanneer de volgende bus vertrekt op diezelfde route. Bij het selecteren van een halte kan je de vertrektijden opvragen voor de rest van de dag voor die lijn en kan je ook zelf een datum in de toekomst kiezen.

Leuk aan OVinfo 4.0 is dat je de locatie van de bus, tram of metro ook op een kaart kunt bekijken. De Google Maps kaart is voorzien van een overlay met een lijn die de route van een lijn aangeeft. Wanneer een bus is begonnen aan zijn rit kan je de huidige snelheid inzien. Bij het bekijken van een halte kan je ook zien welke andere lijnen er allemaal komen en kan je de halte aan je favorieten toevoegen.

Treininformatie

OVinfo biedt ook treininformatie, waarbij er verschillende informatie gebundeld wordt. Wanneer we zoeken op bijvoorbeeld ‘Breda’ kunnen we het busstation selecteren of het treinstation. Je kunt in de OVinfo app het vertrekspoor zien, eventuele vertragingen bekijken en stremmingen weergeven. Bij het selecteren van een traject kan je zien welk materieel er ingezet wordt door de NS of een andere treinvervoerder. Net als bij de bus, tram of metro kan ook van de trein de locatie opgevraagd worden en de snelheid bekeken worden.

De mogelijkheid om de snelheid en locatie te bekijken op een kaart in de app kennen we ook uit de NS app. De treinradar werd in NS Reisplanner Xtra 4.0 toegevoegd aan de Android-app.

Accuraatheid en beoordeling

Op de redactie hebben we OVinfo al sinds jaar en dag op onze smartphones staan. De applicatie is erg nauwkeurig en laat precies weten of we moeten rennen voor een bus, dat we hem met gemak kunnen halen, of dat we beter kunnen wachten met lopen omdat we hem toch niet meer halen. Ook in de nieuwe versie verandert dit niet en wordt de informatie juist alleen maar duidelijker. Het bekijken van de huidige locatie is een fijne toevoeging aan OVinfo, net als het kiezen uit een light- of dark-theme. Daarnaast zijn er weliswaar banners aanwezig maar gelukkig zijn we geen beeldvullende (zeer irritante) reclame tegengekomen. Een functie die we stiekem nog missen is het sorteren op eigen gekozen volgorde van de haltes en stations bij ‘favorieten’.

Samenvatting en downloaden

OVinfo 4.0 is een absolute verbetering en we kunnen stellen dat OVinfo de beste ov-app is die je kunt vinden in de Play Store. Je kunt OVinfo gratis downloaden uit de Google Play Store via onderstaande button. Houd er rekening mee dat de update gefaseerd uitgerold wordt.

OVinfo
OVinfo
Ontwikkelaar: OVapi
Prijs: Gratis
OVinfo
 • 9.4/10
  Vormgeving - 9.4/10
 • 8.9/10
  Gebruiksvriendelijkheid - 8.9/10
 • 8.9/10
  Mogelijkheden - 8.9/10
 • 8.6/10
  Snelheid - 8.6/10
 • 9/10
  Privacy - 9.0/10
9/10

Beoordeling

Pluspunten

 • Zeer compleet
 • Strak Material Design
 • Accuraat
 • Gratis

Minpunten

 • Niet sorteren naar eigen wens

Lees ook

Reageer op dit artikel