9248 boetes uitgedeeld voor bellen en appen op de fiets

Sinds 1 juli 2019 is het vasthouden van je smartphone of andere apparaten verboden op de fiets. Toch kunnen we er geen genoeg van krijgen, het aantal boetes dat hiervoor werd uitgeschreven zijn verzameld in de maanden juli en augustus. Ook in de auto stijgt het aantal boetes voor het vasthouden van de smartphone.

Fietsers op de bon

Op 1 juli 2019 is het verbod ingegaan waardoor je geen elektronisch apparaat meer vast mag houden tijdens het fietsen. In twee maanden tijd stuurde het CJIB in totaal 9248 boetes naar overtreders van deze nieuwe regel. Of er in het derde kwartaal meer overtredingen worden geconstateerd is afwachten. Op het vasthouden van een elektronisch apparaat staat een boete van 95 euro, een fietshouder is een alternatief om bijvoorbeeld toch je navigatie of sportieve prestaties te volgen.

Ook automobilisten kunnen er wat van, in vier maanden tijd verstuurde het CJIB aan 44540 overtreders een boete. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Er wordt gewerkt aan slimme camera’s waarmee men in de auto kan kijken of er met een mobiele telefoon gespeeld wordt. Ook zet de politie bussen in om bijvoorbeeld bellende chauffeurs te betrappen.

Voor zowel het bellen en appen achter het stuur loopt al langere tijd de Mono campagne. De overheid adviseert gebruikers om tijdens het rijden de telefoon op stil te zetten en deze weg te stoppen. Op die manier wordt de verleiding niet te groot om toch te kijken.

Lees meer over:

Lees ook

Reageer op dit artikel