Android 5.0 Lollipop officieel uitgebracht: wat is er nieuw?

Google heeft zojuist alle details omtrent Android 5.0 Lollipop vrijgegeven op haar weblog. Daarmee komt er een einde aan het lange wachten, wij vertellen je graag meer over deze nieuwe versie van Android!

Android 5.0 Lollipop

In de afgelopen maanden werd er druk gespeculeerd over welke naam Android versie 5.0 mee zou krijgen. Veel gehoorde namen waren Lion, Licorice en Lollipop. Uiteindelijk is het dus toch echt Android 5.0 Lollipop geworden en daarmee komt een eind aan het speculeren van namen voor de nieuwe Android-versie.

Android op meerdere apparaten

Android 5.0 Lollipop is gemaakt voor een wereld waarin het mogelijk is om gedurende de hele dag, waar je ook bent in verbinding te staan met anderen. Alle Android-apparaten, dus de smartphone, tablet en wearable staan continue met elkaar in verbinding en zorgen ervoor dat je op een nog gebruiksvriendelijkere manier gebruik kunt maken van Android.

android-lollipop-

Start je een zoekopdracht of een app, of open je een track of een foto; dan kan je zonder problemen op een ander apparaat hier mee doorgaan. In Android 5.0 Lollipop is de synchronisatie met meerdere Android-apparaten aanzienlijk verbeterd.

Material Design

Belangrijkste nieuwste aan Android 5.0 Lollipop is het Material Design. Alles loopt meer soepeler en in Lollipop heb je alles nog beter onder controle. De laatste tijd kwamen er al diverse applicaties uit, die in de stijl van Material Design waren.

Uithoudingsvermogen en snelheid

Met de komst van Android 5.0 Lollipop wordt ook 64-bit ondersteund. Daarnaast is er nog meer gesleuteld aan Android, want uiteraard zijn er diverse verbeteringen doorgevoerd. Als we Google mogen geloven is ook het uithoudingsvermogen er flink op vooruit gegaan met Android 5.0 Lollipop. In de nieuwe versie van Android worden taken nu ook op een efficiëntere manier uitgevoerd op zowel de voor- als achtergrond.

android5.0_multitasking

De nieuwe batterij-bespaarfunctie is het mogelijk om het uithoudingsvermogen te verlengen van de telefoon. Diverse fabrikanten zoals Samsung en HTC bieden al een soortgelijke mogelijkheid, maar nu krijgt het een prominentere rol in Android. Met deze functie kan je het uithoudingsvermogen verlengen met maximaal 90 minuten. Daarnaast wordt de geschatte tijd totdat het toestel klaar is met opladen getoond in Android 5.0 Lollipop.

Niet storen

Om even niet gestoord te worden beschikt Android 5.0 Lollipop over een handige instelling. Met een nieuwe instelling word je alleen op de hoogte gehouden van berichten, oproepen etcetera van personen waarvan jij dat wenst. Mocht er inderdaad een melding binnenkomen, dan kan je direct vanaf je lockscreen reageren op de melding.

Android5.0_device

Je kan instellen dat je tussen bepaalde tijden niet gestoord wil worden, of door bepaalde mensen niet lastig gevallen wilt worden. Android 5.0 Lollipop helpt je hierbij om dit zo goed mogelijk in te stellen.

Ook nieuw in Android 5.0 Lollipop is de mogelijkheid om inkomende telefoongesprekken te weigeren, zonder dat je moet onderbreken waar je mee bezig bent. Zonder dat je hele scherm veranderd in het venster met het inkomende gesprek, kan je met gemak de oproep weigeren en doorgaan met bijvoorbeeld dat ene racespel of voetbalspelletje.

Beveiliging

Op het gebied van beveiliging is er veel verbeterd in Android. Nieuwe apparaten worden geleverd met een bepaalde soort encryptie, welke automatisch is ingeschakeld. De encryptie-functie zorgt ervoor dat je gegevens beschermd blijven wanneer je apparaat gestolen is, of wanneer je je geliefde smartphone bent verloren.

SELinux biedt in Android 5.0 Lollipop een hogere dekkingsgraad op het gebied van beveiliging. Met dit stukje software is je toestel nog beter beschermd tegen malware en andere kwetsbaarheden. Daarnaast kan met Android Smart Lock je telefoon nog beter beveiligd worden door hem te koppelen aan een ander Android-apparaat; zoals een Wearable of dergelijke.

Overige nieuwe functies

Nieuw in Android 5.0 Lollipop is verder de ondersteuning voor Android TV. Ook zal de spraakopdracht “OK Google” uit te voeren zijn zonder dat het scherm ingeschakeld hoeft te worden. Android is nu verkrijgbaar in totaal 68 talen, waarvan er nu 15 toegevoegd zijn waaronder IJslands, Macedonisch, Baskisch en enkele andere talen.

Het overschakelen van je huidige Android-toestel naar een nieuw Android-toestel is nu nog gemakkelijker. Met behulp van NFC is het nu mogelijk je huidige bestanden en dingen over te hevelen naar je nieuwe Android device.

Nexus 6 en Nexus 9

Google heeft niet alleen Android 5.0 Lollipop aangekondigd. Naast de nieuwe versie van het besturingssysteem heeft Google ook de Motorola Nexus 6 en de HTC Nexus 9 aangekondigd. Alles over deze nieuwe devices, inclusief de specificaties vind je hier.

Wat vind jij van Android 5.0 Lollipop? Laat het weten middels een reactie onder dit bericht!

Lees ook

Reageer op dit artikel