Android L (5.0): nieuw design en tal van verbeteringen

Android 5.0 “L” zal onder andere performance verbeteringen met zich mee brengen. Ook een compleet nieuwe User Interface belooft Android nog beter te maken. Vandaag is de nieuwste versie Android L aangekondigd tijdens Google I/O.

materialdesign

Material Design

Het platte design wat we al eerder terug zagen in bijvoorbeeld Foursquare en de Facebook Beta applicatie lijkt Android nu ook bereikt te hebben. Het enige verschil is dat het op Android “Material Design” zal gaan heten. Hieronder een voorbeeld van Material in de Android dailer.

google5dailer

Notificaties

Notificaties worden nu uitgebreid weergegeven op het lockscreen. Android “L” brengt een nieuw soort notificatie naar de device. De “heads up” notification zal als een popup in het scherm verschijnen zonder dat het je uit de app haalt waar je in bezig bent.
google5notifications

ART Runtime only

Google lijkt af te willen stappen van het voorheen gebruikte Dalvik runtime. In Android L is alleen nog de ART Runtime te vinden die meer performance moet bieden. ART gaat ook beter om met de beschikbare systeem resources en zal 64-bit processoren ondersteunen.

Privacy

Android “L” zal ook een controle centrum krijgen waarin gebruikers privacy settings in kunnen stellen. Zo wordt het makkelijk gemaakt om bijvoorbeeld het delen van je locatie per app uit of aan te zetten.

Enkele features in Android “L”

  • Battery saver: biedt 90 minuten extra batterij bij een gemiddeld gebruik.
  • Betere multitasking
  • Ondersteuning voor Bluetooth 4.1
  • 5000 nieuwe API’s

Morgen worden de systeem images voor ontwikkelaars beschikbaar gemaakt voor de Nexus 5 en 7.

Lees ook

Reageer op dit artikel