Android viert 10e verjaardag: 88 procent marktaandeel en nog altijd populair

Android viert haar tiende verjaardag. Tien jaar geleden kwam Google met de aankondiging van het eigen besturingssysteem. Het bedrijf kwam met Android toen we nog heilig geloofden in Symbian, BlackBerry OS en Windows Mobile.

Android 10 jaar

Precies tien jaar geleden kwam Google met de aankondiging van de eerste Android-smartphone; de T-Mobile G1; een smartphone welke gefabriceerd werd door HTC. Het toestel hebben we eerder besproken in ‘De vergeten smartphone’, waarvan je de editie met de T-Mobile G1 hier kunt lezen. Het toestel had een uitschuifbaar QWERTY-toetsenbord en een trackball.

Het begon met Android 1.1, waarna Android 1.5 Cupcake, samen met Android 1.6 Donut voor de echte opkomst begon te zorgen. Natuurlijk gevolgd door Android 2.2 Froyo, waarbij de ondersteuning voor Flash werd toegevoegd. Eerst was er de Android Market, wat nu de Google Play Store is. Google kwam met de Nexus-reeks zoals de Nexus One en verschillende fabrikanten gingen aan boord op de Android-boot. Denk aan de eerste Samsung Galaxy. Android moest vooral de concurrentie aan gaan met Apple iOS. En dat lukt aardig. Volgens de laatste cijfers zou 88 procent van de smartphones op Android draaien en is hiermee het grootste OS voor de mobiele toestellen. Daarbij is Android One één van de interessante ontwikkelingen.

Android Market

Het aandeel van Symbian OS en ook BlackBerry OS ging keihard naar beneden met de opkomst van Android. Nog altijd is Android razend populair en werken veel fabrikanten met toestellen op Android. Veel Android-fans hoopten in de afgelopen jaren op Android-toestellen van Nokia, al bleven die lange tijd uit. Tijdens het Mobile World Congress 2017 wist Nokia de aandacht te trekken met de presentatie van haar eerste Android-toestellen. Toch is er nog aardig wat te verbeteren, denk bijvoorbeeld aan het updatebeleid.

Ben je benieuwd welke interessante toestellen (met en zonder Android) allemaal zijn uitgebracht? Lees dan zeker onze artikelen uit de categorie ‘De vergeten smartphone’ en ‘De vergeten telefoon’. Het overzicht daarvan, vind je hier. Welke mooie herinnering van Android koester jij?

Lees meer over:

Lees ook

Reageer op dit artikel