De vergeten smartphone: T-Mobile G1

In ‘De vergeten smartphone’ blikken we deze week terug op de T-Mobile G1. Het toestel, dat gefabriceerd werd door HTC, was de eerste Android-smartphone die voor de consument beschikbaar was. We gaan uitgebreid in op het toestel die vol interessante features zat.

T-Mobile G1

De T-Mobile G1 was een bijzonder toestel. De T-Mobile G1 was namelijk de eerste smartphone die op Android draaide en voor de consument beschikbaar was. Het toestel werd gemaakt door HTC in samenwerking met Google en T-Mobile. Een bijzondere functie van het toestel was natuurlijk het fysieke toetsenbord dat onder het 3,2 inch scherm zat. Door het scherm naar rechts te schuiven, kwam het toetsenbord tevoorschijn. Onder het toestel zaten de navigatieknoppen zoals de home-knop, de menu-knop de terug-knop en de knop om oproepen te maken en te beëindigen.

T-Mobile G1

Het toestel had tevens een trackball. Naast dat je het toestel kon bedienen met het touchscreen, kon je hiervoor ook de trackball gebruiken. Achterop het toestel zat de camera met een resolutie van 3,15 megapixel en autofocus; een selfie-camera ontbrak. Onder de motorkap vinden we de Qualcomm processor met een maximale kloksnelheid van 528 MHz en het werkgeheugen van 192 MB. Je moest het destijds doen met een opslagcapaciteit van 256 MB, maar dit kon uitgebreid worden met een SD-kaart. Echter konden er op de SD-kaart geen apps geïnstalleerd worden, zoals dat nu kan.

T-Mobile G1 achterkant

De accu was slecht 1150 mAh groot. Een veelgehoorde klacht was dan ook dat de accu snel leeg ging. Uiteraard kon je ook internetten met de T-Mobile G1 op het 3G netwerk en het HSDPA netwerk. Het toestel beschikte ook over GPS en Bluetooth en uiteraard kon je verbinding maken met WiFi. Het toestel had geen 3,5mm headset aansluiting. Toen het toestel uitkwam, draaide het op Android 1.0 en werd uiteindelijk geüpdatet naar Android 1.6 Donut.

De smartphone werd in 2008 uitgebracht, ook in Nederland. Echter werd de telefoon pas begin 2009 in Nederland in de winkels gelegd. Daarbij werd de telefoon in sommige regio’s HTC Dream genoemd. De G1 werd oorspronkelijk in ons land alleen in combinatie met een abonnement bij T-Mobile verkocht. Een losse prijs lag rond de 500 euro.

T-mobile G1 samengevat in 5 punten:

  • Eerste Android toestel
  • 3,15MP camera
  • Fysiek toetsenbord
  • Fysieke navigatieknoppen onder het scherm, met trackball
  • 3,2 inch scherm
Lees meer over:

Lees ook

Reageer op dit artikel