Android M: tweede preview-versie onthult nieuwe functies

Google heeft een nieuwe preview-versie van Android M uitgebracht. Het gaat om de tweede preview-versie voor developers van Android M waarin een aantal nieuwe functies zijn te vinden. We zetten de nieuwe functies in Android M voor je op een rij.

Android M

Android M werd eind mei aangekondigd tijdens Google I/O 2015. Eerder hadden we al de 59 nieuwe dingen in Android M op een rij gezet, en nu is het tijd voor de tweede preview-versie van Android M. Hierin zijn nog een aantal nieuwe functies toegevoegd door Google. De officiële versie van Android M, die dus naar de consument uitgerold zal gaan worden komt in de herfst van dit jaar.

Android M developer

Landscape

In de tweede versie van de developer-versie van Android M zijn een aantal nieuwe functies te vinden. Het is bijvoorbeeld in Android M mogelijk om de gehele interface liggend te gebruiken, in landscape-modus. Natuurlijk was het al langer mogelijk om bepaalde apps en games in landscape te gebruiken, maar dingen als het startscherm was alleen bij tablets in landscape te gebruiken.

Android M developer
Links: oud – Rechts: nieuw

Als je een screenshot maakt die toch niet naar wens is, kan je die in Android M op een snellere manier weggooien. Hiervoor hoef je voortaan dus niet meer helemaal je galerij in te duiken. De Android M launcher waar we eerder over schreven, is ook verder aangepast. De letters die de beginletter van de apps aangeeft is weggehaald, waardoor er weer meer ruimte beschikbaar is voor de apps zelf.

Notificatiebalk

In de notificatiebalk kon je er bij vrijwel elke smartphone voor kiezen om het accupercentage van de batterij weer te laten geven of te verbergen. In Android M is nu de nieuwe functie opgedoken waarbij het mogelijk is om het accupercentage niet naast het batterij-icoon, maar in het batterij-icoon weer te laten geven. Op deze manier bespaar je weer wat ruimte en krijg je meer overzicht van meldingen in je notificatiebalk.

Android M developer

Verder is het mogelijk voor ontwikkelaars om de icoontjes van instellingen zelf in- en uit te schakelen. Wil je het WiFi-icoontje liever niet zien in de balk, of wil je juist andere icoontjes verbergen? Dan is dat in deze versie van Android M mogelijk. Alleen de klok en de batterij kunnen niet verborgen worden. Het is nog wel afwachten of deze nieuwe functie ook in de daadwerkelijke versie beschikbaar komt van Android M.

Android M developer

RAM-beheer

In Android M krijgen gebruikers duidelijker inzicht in het werkgeheugen, ook wel RAM-geheugen genoemd. Je kan het gemiddelde RAM-geheugen gebruik bekijken over een periode van drie uur, zes uur, twaalf uur of van de afgelopen dag. Daarnaast wordt de informatie rondom het geheugen per app duidelijker in beeld gebracht voor de gebruikers.

Wat we nog moeten missen

De nieuwe developer-versie beschikt nog niet over ‘Google Now on Tap’, een erg handig hulpmiddel. Lees hier alles over Google Now on Tap. Ook zijn er nog in deze preview-versie enkele bugs die op kunnen treden. Dit is logisch, omdat het hier niet voor niks gaat om een developer-versie.

Zoals gezegd zal Android M voor de consument in de herfst van dit jaar beschikbaar gaan komen. Mocht je beschikken over een Nexus 5, Nexus 6, Nexus 9 of Nexus Player dan kan je de factory images van Android M Preview 2 downloaden. Volg daarbij goed de stappen. Als je al Android M draait als developer-versie, dan wordt de OTA-update binnenkort uitgerold voor deze toestellen.

via Android Police

Lees ook

Reageer op dit artikel