Smartphonegebruik tijdens het rijden zwaarder bestraft: boete flink duurder

Gebruik je je smartphone tijdens het rijden, dan is het goed om te weten dat het boetebedrag vanaf vandaag flink omhoog is gegaan. Per 1 maart zijn ook verschillende andere boetebedragen in prijs verhoogd, of juist verlaagd.

Smartphone tijdens het rijden zwaarder bestraft

Verschillende boetebedragen zijn per vandaag, 1 maart 2022, veranderd. Het gaat hierbij om boetes die opgelegd kunnen worden in het verkeer, zo laat de Rijksoverheid weten. Ernstige en gevaarlijke verkeersovertredingen worden zwaarder bestraft, terwijl relatief kleine overtredingen in het verkeer minder zwaar bestraft zullen worden. De boete voor te hard rijden op de snelweg tot 10 kilometer per uur boven de maximumsnelheid, gaat met 15 procent omlaag.

Een flinke prijsstijging zit hem in de boete voor het gebruik van de telefoon tijdens het rijden, zoals bellen achter het stuur. De boete voor deze overtreding komt vanaf vandaag uit op 350 euro, een stijging van 100 euro. De Rijksoverheid is van mening dat door de verkeersveiligheid wordt versterkt door het strenger straffen van ernstige verkeersovertredingen, en de maatschappelijke acceptatie vergroot wordt als lichtere overtredingen minder zwaar beboet worden.

Veranderingen

De hogere en lagere straffen zijn door de Rijksoverheid hier op een rij gezet;

  • Niet zo veel mogelijk rechts rijden (onnodig links rijden) op een auto(snel)weg van 150 euro naar 220 euro.
  • Niet verlenen van voorrang aan een voorrangsvoertuig (zoals politieauto met zwaailicht en sirene) van 250 euro naar 350 euro en overhevelen naar het strafrecht.
  • Het vervoeren van minderjarigen zonder gordel verhogen van 150 euro naar 220 euro.

Naast dat kleinere snelheidsovertredingen onder de 10 km/u lichter worden bestraft, gaat ook de sanctie omlaag op onder ander de volgende feiten:

  • Het veroorzaken van onnodig geluid met een motorrijtuig 400 euro naar 250 euro.
  • In- en uitstappende passagiers voorbijrijden zonder hen de gelegenheid te geven in- of uit te stappen van 400 euro naar 250 euro.
  • Parkeren op een gehandicaptenparkeerplaats van 400 euro naar 310 euro.
  • Ook wordt de bekeuringsvrije voet ingevoerd voor de eerste 3 kilometer snelheidsoverschrijding op de 130 km/u wegen. Op alle andere wegen geldt die bekeuringsvrije voet al. Nu wordt de uitzondering voor snelheidsovertredingen op 130 km/u wegen weggenomen.

Alle bedragen hierboven zijn exclusief de 9,00 euro aan administratiekosten.

Lees meer over:

Lees ook

Reageer op dit artikel