Je Google Agenda vol met spam? Dit is de oplossing

Steeds meer Google Agenda-gebruikers maken melding van spam-items in hun kalender. Zonder dat je hier om gevraagd hebt worden spam-afspraken in je agenda gezet. We hebben een oplossing.

Google Agenda vol spam

De Google Agenda app is een erg handige toepassing voor het beheren van je afspraken op meerdere apparaten. Echter heeft Google Agenda sinds enige tijd last van spam. Dit probleem is in de laatste weken alleen maar meer en meer geworden. Door het ‘spamprobleem’ kan het zomaar zijn dat je een agenda-item in je Agenda hebt staan, die je niet zelf gemaakt hebt. Vervolgens wordt er gelinkt naar een malafide website, waarvan de maker van het item natuurlijk hoopt dat je hierop klikt. Veel van de spam-agenda items gaan bijvoorbeeld over een zogenaamde gratis iPhone.

Google Agenda spam

Ook bij ons zijn spam-items in de agenda gekomen. Wanneer dit bij jou ook is gebeurd, betekent dat niet dat je bent gehacked. Dat is namelijk niet het geval. De makers van deze spam maken gebruik van een lek in de agenda-toepassing van Google. Standaard krijg je van agenda-uitnodigingen een mailtje in je Gmail. Dankzij een handige koppeling tussen Google Agenda en Gmail verschijnt deze agenda-item ook vast in je agenda-app zelf. Het kan allemaal geen kwaad, maar het is wel erg storend als je zelf graag het overzicht wilt bewaren in je agenda.

Oplossing

Google zegt te werken aan een definitieve oplossing voor dit probleem. Het is niet bekend wanneer dit gaat gebeuren. Mocht je veel overlast ervaren van de spam in je Google Agenda, dan is er wel een tijdelijke oplossing waarmee je kunt voorkomen dat je agenda volstaat met neppe afspraken.

In de Gmail app

Je kunt in de Google Agenda app gaan naar de instellingen, in het zijmenu. Kies daar de optie ‘Afspraken uit Gmail’ en zet het schuifje naar links zodat deze grijs wordt. Houd er rekening mee dat ook wél nuttige afspraken die ingeladen worden vanuit Gmail niet meer getoond worden.

Google Agenda instellingen

Via de website

Je kunt nog dieper de instellingen aanpassen, maar dit gaat helaas niet via de Google Agenda app, maar via de website van Google Agenda, welke je kunt bereiken via deze link. Volg daarna onderstaande stappen.

  • Klik in de Google Agenda website op het tandwiel voor de instellingen.
  • Ga daar naar het onderdeel ‘Afspraakinstellingen’
  • Kies onder ‘Automatisch afspraken toevoegen’ de optie Nee, alleen uitnodigingen weergeven waarop ik heb gereageerd.
  • Dit is een minder vergaande stap dan de optie in de app.

Eventueel kun je bij de agenda-instellingen op de website (en apart in de app) van Google Agenda nog de optie uitschakelen om geweigerde afspraken weer te geven.

Google Agenda
Google Agenda
Ontwikkelaar:
Prijs: Gratis
Lees meer over:

Lees ook

Reageer op dit artikel