Google beveiligingsrapport geeft inzage in Android-beveiliging

Google heeft haar jaarlijkse Android beveiligingsrapport uitgebracht waarin te lezen is hoe Google Android gebruikers beschermt tegen kwaadaardige apps. Ook valt aan de cijfers af te leiden hoeveel apps in de Play Store onschadelijk zijn gemaakt en welke soorten bedreigingen zijn afgewend.

Android beveiligingsrapport 2015

Uit het door Google vrijgegeven rapport blijkt dat het bedrijf dagelijks meer dan zes miljard geïnstalleerde apps scant. Door het scannen van apps worden Android-gebruikers beschermd tegen malware en PHA’s (Potentieel kwaadaardige apps). Google beschermde gebruikers tegen bedreigingen via netwerken en op hun device door het scannen van 400 miljoen apparaten per dag.

Google blijft actief bezig met het beschermen van gebruikers tegen kwaadaardige apps door deze voor publicatie in de Play Store al tegen te houden. De kans dat een gebruiker een kwaadaardige app downloadde is met 40% afgenomen ten opzichte van 2014. Andere PHA-categorieen waarin Google een aanzienlijke winst heeft geboekt zijn:

  • Apps die data verzamelen, met meer dan 40% teruggebracht tot 0,08% van alle installaties
  • Spyware, met 60% teruggebracht tot 0,02% van alle installaties
  • Malware-downloaders, met 50% teruggebracht tot 0,01% van alle installaties

Van alle apparaten werd in 2015 op minder dan 0,15% een kwaadaardige app geïnstalleerd vanuit Google Play. Tel je ook de apparaten mee die APK-bestanden buiten de store om installeren dan stijgt dit percentage naar 0,5%.

Beveiligingsrapport: verbeteren 'Apps verifieren' venster

Door het verbeteren van waarschuwingen over kwaadaardige apps worden gebruikers duidelijker gewezen op de risico’s van het installeren van een onbekend bestand. Wel geeft Google aan dat de effectiviteit van deze nieuwe waarschuwingen met 50% is gestegen.

Bron
Lees meer over:

Lees ook

Reageer op dit artikel