Google Maps rolt realtime je locatie delen uit in Nederland: zo werkt het

Vanaf vandaag is het mogelijk om via Google Maps je locatie te delen met je vrienden. Dit betekent dat je precies weet waar iemand uithangt en of diegene al bijna thuis is. Ook kun je je route delen en zijn er meer extra functies. DroidApp legt je uit hoe je gebruik maakt van deze functie.

Realtime locatie delen in Google Maps

Eerder deze maand kondigde Google aan dat je binnenkort je locatie realtime kon gaan delen met je vrienden. Afgelopen nacht is via een server-side update de functie naar meer gebruikers uitgerold, waaronder in Nederland. Je vindt de functie in het zijmenu van de Google Maps app.

Google maps locatie delen

Vroeger had Google de dienst Google Latitude maar dat werd een paar jaar geleden uit de applicatie gesloopt. Nu is er dus een volwaardige vervanger en is het ook via de Google+ app niet meer mogelijk om je locatie te delen. Naast het delen van je locatie kun je ook je route delen waarbij te zien is waar iemand is.

Google maps locatie delen

Locatie delen

Wanneer je de functie ‘Locatie delen’ kiest in de app, krijg je de mogelijkheid om aan te geven met wie je deze wilt delen. Ook kies je de tijdsduur voor het delen van je locatie, wanneer die tijd verstreken is, wordt de functie automatisch uitgeschakeld. Tussendoor kun je altijd de tijdsduur verkorten of juist verlengen. Ook kun je zien wie er toegang heeft gekregen tot het volgen van je locatie.

Via de instellingen kun je daarnaast ook aangeven wie er toegang heeft tot je exacte locatie, en wie er toegang heeft om je locatie op plaatsniveau te bekijken. Diegenen zien dan niet je exacte locatie maar een globale indicatie van waar je ongeveer bent.

Google maps locatie delen instellingen

Zodra iemand zijn of haar locatie met jou deelt, krijg je hiervan een melding op je telefoon. Daarnaast ontvang je ook een e-mail met een link zodat je diegene kunt volgen. Zowel via de applicatie als via de website van Google Maps kun je dan de ander volgen.

Realtime route delen in Google Maps

Naast het delen van je locatie, is het ook mogelijk om live je route te delen met anderen. Echter is het niet mogelijk om je route per openbaar vervoer, fiets of lopend te delen, maar enkel per auto. Na het uitstippelen van je route kun je ervoor kiezen om de voortgang van je route te delen. De ander ziet dan waar je op dat moment bent en diegene ziet de verwachtte aankomsttijd.

Google maps route delen

Het is ook mogelijk om via de drie puntjes bovenin beeld, een snelkoppeling naar de live locatie te plaatsen op je homescreen. Dit geldt voor zowel de route als de locatie van die persoon.

Google maps locatie shortcut

Update en uitrol

Zoals gezegd wordt de update via een server-side update geactiveerd. Dit betekent dat je geen update hoeft te downloaden uit de Google Play Store. Het kan zijn dat het gaat om een gefaseerde uitrol en dat de functie nog niet voor iedereen beschikbaar is.

Google Maps: Navigatie en OV
Google Maps: Navigatie en OV
Ontwikkelaar: Google LLC
Prijs: Gratis
Lees meer over:

Lees ook

Reageer op dit artikel