Google Search: ‘OK Google’ werkt vanaf nu in het Nederlands

Een update voor Google Search heeft het mogelijk gemaakt om in het Nederlands de spraakopdracht ‘OK Google’ te gebruiken. Het commando zorgt ervoor dat er handsfree een contactpersoon gebeld kan worden, of dat je een andere spraakopdracht kan laten uitvoeren. Ook de muziekherkenning-dienst in Google Search functioneert nu in het Nederlands.

Lang hebben we er op moeten wachten, maar ‘OK Google’ kan nu als spraakopdracht in het Nederlands gebruikt worden. Een update voor Google Search in combinatie met Google Now maakt dit mogelijk. Google heeft de applicatie een update gegeven waarbij je maximaal vijf verschillende talen kunt instellen voor een spraakopdracht in Google Search.

google search_spraak

‘OK Google’

In Google Search kan je nu dus in meerdere talen tegelijk een spraakopdracht uitvoeren. In Google Voice Search zijn intussen meer dan 50 talen (inclusief dialecten) al te vinden. Om ‘OK Google’ in het Nederlands beschikbaar te maken moet je eenmalig een instelling aanpassen, maar je hoeft niet continue heen en weer te switchen. Google zal automatisch detecteren welke taal je invoert. Wel moet je Engels als primaire taal invoeren, en bijvoorbeeld Nederlands als tweede taal in Google Search.

google search_mama

‘Bel mama’

Echter werkt de functie nog niet helemaal zoals het zou moeten. De Voice Search-app van Google is niet in staat om bijvoorbeeld commando’s als ‘bel mama’ te verstaan. De spraakopdracht levert dan een zoekopdracht op. Wanneer je ‘OK Google’ spreekt en vervolgens ‘call mama’ dan is het resultaat positief; mama wordt dan gebeld. Je hebt even tijd om de oproep te annuleren, anders wordt inderdaad het nummer ook gebeld. Op dit moment werkt het commando ‘OK Google’ enkel vanuit Google Now, en niet bijvoorbeeld vanuit het vergrendelscherm.

google search_music

Muziekherkenning

Vanaf nu is het ook mogelijk om muziekherkenning in Google Search te gebruiken. Dit was voorheen nog niet mogelijk voor de Nederlandse gebruikers. Door de telefoon even bij de speaker te houden kan een track gevonden worden. De dienst is te vergelijken met Shazam.

De nieuwe stap is een goede zet wat ons betreft. De update voor Google Search is zover bekend doorgevoerd als in-app update waardoor de applicatie niet uit de Play Store gedownload hoeft te worden. Mocht je de applicatie toch nog niet op je telefoon hebben, dan kan je hieronder de app downloaden.

Google
Google
Ontwikkelaar:
Prijs: Gratis

Lees ook

Reageer op dit artikel