‘Huawei mogelijk betrokken bij spionage via Nederlandse provider’

Bronnen uit de inlichtingswereld melden dat Huawei mogelijk is betrokken bij spionage door China, in Nederland. Volgens de informatie zat er een verborgen achterdeur naar klantgegevens van Nederlandse gebruikers.

Onderzoek naar Huawei in Nederland

De Nederlandse inlichtingendienst AIVD zou volgens de Volkskrant een onderzoek gestart zijn naar mogelijke spionage door China, in Nederland. Inlichtingenbronnen melden dat Huawei een verborgen achterdeur naar klantgegevens zou hebben ingebouwd bij één van de drie grote telecomproviders. Of het hier gaat om T-Mobile/Tele2, Vodafone-Ziggo of KPN is niet bekend. Het zou hierbij in het netwerk zitten en niet direct te maken hebben met een smartphone van Huawei.

Volgens de bronnen is de AIVD met een onderzoek gestart om te kijken of er een link is met spionage door de Chinese overheid. Op de vraag van de krant of dit inderdaad het geval is, geeft de AIVD aan dat het niet reageert op vragen over het onderzoek;

‘We zeggen niet of het klopt of dat het niet klopt. We reageren sowieso nooit op vragen over mogelijk lopende onderzoeken omdat dat ons werk kan bemoeilijken.’

Vodafone-Ziggo en KPN willen niet inhoudelijk op deze kwestie reageren. T-Mobile/Tele2 zegt niet op de hoogte te zijn van een onderzoek door de AIVD. Een woordvoerder van Huawei meldt tegenover de Volkskrant dat het bedrijf niet meewerkt aan spionage. Het zegt daarbij de wet- en regelgeving te respecteren en de privacy van haar klanten te beschermen. Volgens Huawei blijven ze investeren en innoveren om de deur dicht te houden voor overheden of partijen die het netwerk willen gebruiken voor activiteiten die de cybersecurity in gevaar brengen.

Het verhaal over spionage door de Chinese overheid via Huawei speelt al veel langer. In de Verenigde Staten wordt gevreesd dat Huawei spioneert via verborgen achterdeurtjes. Bewijs daarvan is er echter nog nooit geweest. Daarbij zit de VS al een tijd met China in een handelsoorlog, wat ook onvermijdelijk meespeelt in de beschuldigingen.

Voor de aanleg van het 5G-netwerk is Huawei in verschillende landen al geweigerd. In onder andere Duitsland zijn strenge afspraken gemaakt. Het Nederlandse kabinet doet naar verwachting binnen twee weken uitspraak; met een advies over de aanleg van het 5G-netwerk. KPN gaf eerder al aan voor het netwerk zelf met Huawei in zee te willen gaan.

Bekijk onze speciale productpagina voor meer nieuws, specificaties en prijzen.
Prijzen onbekend
Bekijk onze speciale productpagina voor meer nieuws, specificaties en prijzen.
Prijzen onbekend
Bekijk onze speciale productpagina voor meer nieuws, specificaties en prijzen.
Prijzen vanaf: 505,00 euro
Lees meer over:

Lees ook

Reageer op dit artikel