Huawei krijgt opnieuw verlenging van Amerikaanse licentie: dit betekent het

Relatief goed nieuws voor fabrikant Huawei. Het merk heeft al lange tijd last van de Amerikaanse sancties die in mei werden opgelegd. Nu is er opnieuw een verlenging voor de licentie.

Licentie verlenging voor Huawei

De licentie waarbij Huawei onder strikte voorwaarden zaken mag doen met (enkele) Amerikaanse bedrijven is opnieuw verlengd. Op 19 november zou deze aflopen, waarbij Huawei een zeer onzekere toekomst tegemoet zou gaan, maar dat is op de valreep deels voorkomen. De vernieuwde licentie is met 90 dagen verlengd. De Chinese fabrikant staat echter nog steeds op een zwarte lijst. De reden hiervan is dat de VS Huawei verdenkt van spionage. Echter is hier nog altijd geen bewijs voor geleverd. Een week na het ingaan van de sancties werden deze weliswaar verlicht, maar er waren nog steeds problemen.

Huawei P30 voorkant design

Door de tijdelijke licentie wordt het voor Huawei mogelijk om met Amerikaanse bedrijven zaken te doen. Niet alleen kan het hierdoor door met zaken rondom smartphones, maar ook de eigen netwerkapparatuur profiteert hiervan. Het is de derde keer dat de zaak op deze manier verlengd wordt. Overigens betekent dit niet dat er nieuwe Huawei-apparaten zullen komen waarbij de Google-diensten gelijk meegeleverd worden. Dit zagen we bijvoorbeeld al terug bij de Huawei Mate 30-serie. Deze toestellen moeten het doen zonder de Google services, waardoor bijvoorbeeld Google Maps, Gmail, Play Store en verschillende andere diensten niet aanwezig zijn op de smartphone.

De licentie geldt dus alleen voor de toestellen die al eerder gelicentieerd en/of vrijgegeven zijn. Voor deze toestellen zal de fabrikant dus gewoon doorgaan met het verspreiden van updates, zoals het dat tot nu toe ook al doet. Het is onzeker wat er in maart staat te gebeuren, maar voor nu heeft Huawei weer wat meer tijd om toch door te gaan. Het leek er eerder op dat Trump de licenties maar met twee weken zou willen verlengen, maar dat is nu dus toch 90 dagen geworden.

Via
Lees meer over:

Lees ook

Reageer op dit artikel