Huawei presenteert nieuw eigen besturingssysteem: HarmonyOS

Huawei heeft vandaag op een eigen conferentie een nieuw besturingssysteem aangekondigd. Het nieuwe OS van Huawei heeft de naam HarmonyOS gekregen en werkt op meerdere platformen.

HarmonyOS van Huawei

Op de jaarlijkse Huawei Developers Conference in China heeft het bedrijf haar eigen, nieuwe besturingssysteem aangekondigd: HarmonyOS. Het gaat om een cross-platform OS waardoor het niet alleen voor smartphones geschikt is, maar ook voor wearables, tablets, televisies, laptops en zelfs (multimediasystemen voor) auto’s. Daarbij is HarmonyOS open-source waardoor anderen met de broncode aan de slag kunnen en zo worden de mogelijkheden eindeloos.

HarmonyOS is volgens Huawei een op microkernel gebaseerd besturingssysteem. Dit betekent dat het zo min mogelijk bronnen gebruikt, wat de snelheid duidelijk ten goede moet komen. Er is speciaal gelet op beveiliging en het kan overweg met verschillende programmeertalen..

Toekomst met Android?

Richard Yu, CEO van Huawei, heeft meermaals tijdens de presentatie aangegeven dat het bedrijf voor smartphones vast blijft houden aan Android. Ook zou HarmonyOS nu nog niet stabiel genoeg zijn om te gebruiken op een smartphone.

Mocht het echter zover komen dat Android geen optie meer is voor Huawei, kunnen de mogelijkheden altijd opengehouden worden voor HarmonyOS. In mei werd de toekomst van Huawei en Android onzeker gemaakt door Amerikaanse sancties; waarbij Huawei op een zwarte lijst terechtkwam. Dit zou voor problemen kunnen zorgen in de toekomst, maar inmiddels is de zaak gesust. Het is niet voorbij, maar in ieder geval voor de huidige toestellen verandert er niets en ben je sowieso nog verzekerd van updates. Amerikaanse bedrijven kunnen een licentie aanvragen om samen met Huawei te werken.

Hoe HarmonyOS er precies uit komt te zien is onbekend. Morgen heeft Honor, het dochterbedrijf van Huawei, een aankondiging gepland staan. Hier zou Honor haar eerste Smart TV met HarmonyOS willen tonen. Voorlopig brengt de Chinese fabrikant producten met HarmonyOS alleen in China uit. Later moet het besturingssysteem ook buiten China uitkomen. HarmonyOS is al sinds 2017 in ontwikkeling. Het OS kan overigens overweg met Android-apps.

Bekijk onze speciale productpagina voor meer nieuws, specificaties en prijzen.
Prijzen onbekend
Bekijk onze speciale productpagina voor meer nieuws, specificaties en prijzen.
Prijzen vanaf: 482,00 euro
Bekijk onze speciale productpagina voor meer nieuws, specificaties en prijzen.
Prijzen onbekend
Lees meer over:

Lees ook

Reageer op dit artikel