LG en Samsung zien winst mobiele divisie dalen, HTC ziet lichte stijging omzet

Over het derde kwartaal van 2016 heeft Samsung de winst van de mobiele divisie enorm zien kelderen. Ook LG heeft een matig kwartaal achter de rug, de premium toestellen kunnen maar niet aan de man gebracht worden. Toch is er ook goed nieuws, bij het Taiwanese HTC.

Kwartaalcijfers Q3 2016

Verschillende fabrikanten hebben hun kwartaalcijfers over het derde kwartaal van 2016 bekend gemaakt. LG en Samsung zagen hun winst dalen, HTC zag eindelijk na jaren van rode cijfers een lichte verbetering. We zetten de details voor je op een rij.

Samsung Galaxy Note7

Samsung

Als eerst is er Samsung. Waar eerst nog bijna twee miljard euro winst werd gemaakt door de Koreaanse fabrikant, is de winst over Q3 2016 met maar liefst 96 procent gedaald. De winst over het derde kwartaal van de mobiele tak komt dit kwartaal uit op 80 miljoen euro.

De forse daling is het gevolg van de problemen met de Galaxy Note 7. Het toestel werd deze maand teruggeroepen nadat verschillende exemplaren zijn geëxplodeerd. Ook de verkoop en ontwikkeling werd volledig gestopt. Samsung hoopt de cijfers van het komende kwartaal een stuk positiever te kunnen brengen. Vooral de verkoop van de Samsung Galaxy S7 en Samsung Galaxy S7 Edge moet hiervoor zorgen.

LG G5 lockscreen

LG

Al enige tijd gaan er berichten rond dat LG haar vlaggenschip van dit jaar, de LG G5, maar niet aan de man lijkt te kunnen brengen. Dat heeft LG doen besluiten het toestel te vervangen door de ‘iets goedkopere’ LG G5 SE. De omzet over Q3 2016 van de mobiele divisie daalde met 23 procent in vergelijking met het derde kwartaal vorig jaar.

LG zegt dat dit komt door de lagere verkoop van premium toestellen en uitgaven gerelateerd aan de verbeteringen van de bedrijfsstructuur. In het derde kwartaal werden er door de Koreaanse fabrikant 13,5 miljoen toestellen verscheept. LG heeft voor het vierde kwartaal van 2016 de nadruk gelegd op de verkoop van de LG V20, die nog niet in Nederland is uitgebracht. Tevens doet het bedrijf goede zaken met de LG K-serie (zoals de LG K10) en LG X-serie. Onlangs werd de LG X Power uitgebracht.

HTC 10 Sense Freestyle

HTC

Het Taiwanese HTC bracht dit jaar de HTC 10 uit als vlaggenschip. Over het derde kwartaal van 2016 heeft HTC een lichte stijging van 4 procent gezien in de omzet. Deze bedraagt 644 miljoen euro omgerekend. Vooral de virtual reality-bril van HTC zou het goed doen; de HTC Vive. Over de verkopen van de HTC 10 heeft de Taiwanese fabrikant geen uitspraken gedaan.

HTC maakt nog wel altijd verlies. Het verlies over Q3 2016 bedroeg 1,8 miljard Taiwanese dollar, omgerekend zo’n 521 miljoen euro. Dit is wel veel minder dan het verlies van het tweede kwartaal. Die was toen 4,2 miljard Taiwanese dollar.

Lees meer over:

Lees ook

Reageer op dit artikel