NS gaat reizigers via app lege zitplaatsen en rustige rijtuigen tonen

Niets is vervelender dan moeten staan in de trein. De Nederlandse Spoorwegen heeft nu aangekondigd met een nieuwe technologie te komen die via een app het mogelijk maakt waar er in de trein nog vrije zitplaatsen zijn.

Zitplaatsen in de trein

Tijdens de spits is het in de trein vaak erg druk. De NS heeft hier extra treinen voor aangeschaft en in de NS Reisplanner Xtra app kun je nu al zien met de druktemeter hoe druk het ongeveer is. In 2018 moet er nog een hulpmiddel bijkomen die veel specifiekere informatie geeft; want via de app moet je dan kunnen zien of er ergens nog lege stoelen zijn.

Als voorbeeld geeft de NS het beginstation Den Haag Centraal. Vaak zitten mensen daar achterin de trein, terwijl in Culemborg mensen vaak voorin stappen. Omdat het volgens de NS dan geen zin heeft om treinen te verlengen, wil het spoorbedrijf mensen laten zien waar er nog plaats is in de trein.

Sensoren

In het spoor zitten slimme sensoren die het gewicht van een rijtuig meten. Het ‘data scientist’ team van NS heeft ontdekt dat deze slimme technologie ook gebruikt kan worden om te laten zien hoe druk of rustig een bepaald treinstel is. Er zijn verschillende experimenten al geweest, en deze leken inderdaad te kloppen. De real-time informatie wordt gekoppeld aan de NS Reisplanner app en zo kan de reiziger zien waar het naar alle waarschijnlijkheid rustiger is in de trein. Naast de sensoren wordt door het team ook nagedacht over andere mogelijkheden. Het streven is om dit voorjaar de functionaliteit al beschikbaar te maken in de NS app.

In juni bracht de NS een grote update uit voor de applicatie. NS Reisplanner Xtra 5.0 kreeg slimme widgets voor nog snellere informatie en een busradar.

NS
NS
Ontwikkelaar: Nederlandse Spoorwegen
Prijs: Gratis
Lees meer over:

Lees ook

Reageer op dit artikel