Deel je je Spotify abonnement? Locatie van gebruikers wordt geverifieerd

Spotify heeft de algemene voorwaarden voor het gebruik van de muziekdienst veranderd. Dit kan een belangrijke stap zijn voor degenen die hun Spotify-abonnement delen met anderen. Want dit kan grote gevolgen hebben.

Locatie-controle door Spotify

In de nieuwe voorwaarden staat dat Spotify het recht heeft om gebruikers te vragen om hun thuisadres te verifiëren. Dit mag meerdere keren gebeuren, al is op dit moment niet bekend om de hoeveel tijd dit gedaan zal worden. De wijziging geldt voor zover bekend alleen voor degenen met een Family-abonnement. Er zijn veel gebruikers die samen hun abonnement delen met anderen, zodat ze deze kosten kunnen delen en zo goedkoper uit zijn.

Voor dat voordeel wil Spotify nu een stokje steken. Met een Spotify Premium for Family  kun je samen met vijf familieleden een abonnement nemen. Dit is voordeliger dan dat je deze los als abonnement afsluit. De abonnementsvorm is bedoeld voor degenen die op hetzelfde adres wonen, maar daar wordt misbruik van gemaakt. Door het thuisadres te controleren, kan Spotify verifiëren of de gebruikers inderdaad op hetzelfde adres wonen.

Spotify

In de voorwaarden staat dat Spotify gebruik zal maken van Google Maps om gebruikers te helpen met het instellen van hun adres. Daarbij kan je als gebruiker Spotify ook toegang geven tot locatiegegevens voor het vaststellen van je locatie. Het is niet bekend wat er gebeurt als gebruikers van één familie-abonnement een ander adres opgeven. Het lijkt logisch dat Spotify dan het abonnement beëindigt, maar hierover is niets bekend.

In het verleden heeft Spotify al tests uitgevoerd met het controleren van de locatie door de gebruiker. Echter is Spotify hier toen snel mee gestopt omdat dit stuitte op kritiek. Nu wordt deze controle alsnog doorgevoerd, al wordt niet meer gebruik gemaakt van GPS. Overigens benadrukt het muziekplatform dat locatiedata van encryptie is voorzien en alleen gebruikt wordt voor dit doel. Daarbij worden de gegevens niet opgeslagen en/of gedeeld met derden.

Spotify - Muziek en podcasts
Spotify - Muziek en podcasts
Ontwikkelaar: Spotify AB
Prijs: Gratis
Via
Lees meer over:

Lees ook

Reageer op dit artikel