T-Mobile wint rechtszaak over aanbieden van Datavrije Muziek dienst

T-Mobile heeft een rechtszaak gewonnen over het aanbieden van de Datavrije Muziek dienst. De ACM is van mening dat de provider handelde in strijd met de Nederlandse wetgeving. De rechter heeft vastgesteld dat T-Mobile binnen de kaders van de wet handelt.

T-Mobile mag Datavrije Muziek aanbieden

Volgens de Nederlandse wetgeving zou alle data gelijk behandeld moeten worden en zou een dienst als T-Mobile aanbiedt niet mogen. Zero-rating zoals T-Mobile toepast door bepaalde data niet in rekening te brengen was voor Autoriteit Consument & Markt reden om naar de rechter te stappen. ACM drong bij de rechter aan om de dienst te verbieden op grond van de Nederlandse wet en regelgeving.

T-Mobile is echter door de rechter in het gelijk gesteld, volgens Europese regels is zero-rating wel toegestaan. De Rotterdamse Rechtbank oordeelde dan ook dat ACM de dienst van T-Mobile met de Europese regels had moeten toetsen in plaats van de Nederlandse regels.

“Wij konden het dus simpelweg niet uitleggen waarom wij Nederlanders iets moesten ontzeggen wat nu gratis is en wat in België, Frankrijk, Polen of Duitsland wel mag. T-Mobile heeft het besluit van Autoriteit Consument & Markt (ACM) om Datavrije Muziek in Nederland te verbieden nu met succes aangevochten, maar we zullen nooit de oorspronkelijk uitgangspunten van netneutraliteit uit het oog verliezen: het internet toegankelijk houden voor alles en iedereen.” – T-Mobile.

De dienst Datavrije Muziek van T-Mobile werd vorig jaar in oktober geïntroduceerd, met de dienst kun je tegenwoordig 19 muziekdiensten gebruiken zonder dat dit van de databundel wordt gehaald.

Lees meer over:

Lees ook

Reageer op dit artikel