Twitter API die apps van derden waardeloos maakt verschenen: de gevolgen

Twitter heeft de verplichte invoering van de nieuwe Twitter API opnieuw uitgesteld. Echter is de nieuwe API al wel uitgebracht en zullen ontwikkelaars van alternatieve Twitter-apps, net als de gebruikers, er toch echt aan moeten geloven. Apps van derden worden vrijwel onbruikbaar.

Nieuwe Twitter API

Twitter-apps zijn er in overvloed, en er zijn ook genoeg gebruikers die liever een andere Twitter-app gebruiken dan die van Twitter zelf. Echter is het nog maar de vraag of de apps van derden nog lang zullen bestaan. De nieuwe Twitter API die nu is vrijgegeven, maakt deze applicaties waardeloos.

De nieuwe verplichte Streaming API van Twitter zorgt ervoor dat apps van derden niet van alle functies die Twitter aanbiedt, gebruik te maken. Hierbij kan gedacht worden aan het realtime en automatisch ophalen van tweets, push-notificaties en andere problemen. Als apps de nieuwe API niet toepassen, kunnen zij niet gebruikers de mogelijkheid geven tweets automatisch op te halen en zal er enkele minuten vertraging zitten in het ontvangen van mentions en DM-berichten.

Einde voor Twitter-apps?

App-ontwikkelaars kunnen tot 15 gebruikers gratis gebruik maken van de API; daarna dient een bedrag van 2899 dollar per maand (!) voldaan te worden voor maximaal 250 gebruikers. Dit is een ongekend hoog bedrag waar veel ontwikkelaars waarschijnlijk niet het geld voor (over) zullen hebben. De kans dat Twitter-apps daarmee razendsnel omvallen, lijkt hiermee wel duidelijk.

Talon for Twitter

Het is een rare gang van zaken. Twitter stond jarenlang apps van derden toe; met succes. Ik geloof dat alternatieve Twitter-apps absoluut bijdragen aan het succes van Twitter. Denk aan apps als Seesmic (is nu Hootsuite), Tweetbot (iOS en Mac), Twitterrific (iOS en Mac), Talon, Tweetings, Flamingo en Fenix. Echter is het de laatste jaren alleen maar slecht nieuws wat de klok slaat. Door het toepassen van een streng token-limiet hebben al een aantal succesvolle Twitter-apps de handdoek in de ring moeten gooien. Onlangs was dit nog het geval voor Flamingo.

Tweetings

Hoewel de API nu is vrijgegeven, is de deadline voor het definitief implementeren van de nieuwe API opgeschoven naar 16 augustus. Het is niet de eerste keer dat de invoering van de nieuwe API is uitgesteld. Deze stond eerder voor mei gepland en later werd deze verplaatst naar 19 juni. Nu zal het dus augustus in augustus gebeuren.

De ontwikkelaars van alternatieve apps hebben hun krachten gebundeld en lichten hun verhaal uitgebreid toe op een eigen pagina. We hopen dat Twitter zelf ook inziet dat dit geen verstandige zet is. Volgens Twitter is het allemaal bedoeld voor de beste klantenservice te bieden. Wij hebben daar onze vraagtekens bij.

Lees meer over:

Lees ook

Reageer op dit artikel