Vandaag test overheid NL-Alert: dit gaat er gebeuren

Vandaag test de Nederlandse overheid het alarmmiddel NL-Alert. Terwijl buiten rond 12:00 uur het luchtalarm klinkt, krijg je waarschijnlijk ook een controlebericht binnen van NL-Alert. We zetten de details op een rijtje.

NL-Alert op 7 juni

Tweemaal per jaar wordt het alarmsysteem NL-Alert getest. Dit gebeurt doorgaans in juni en in december, samen met het luchtalarm dat iedere eerste maandag van de maand getest wordt. Vandaag, maandag 7 juni, kunnen we weer een NL-Alert controlebericht verwachten, waarmee je kunt kijken of je smartphone op de juiste manier ingesteld is voor het ontvangen van een NL-Alert. Het plan is dat op termijn NL-Alert het luchtalarm kan vervangen.

NL Alert Controlebericht

Rond 12:00 uur krijg je een NL-Alert testbericht. Bij het ontvangen van zo’n bericht maakt een telefoon doorgaans flink wat herrie, zodat bij een NL-Alert direct duidelijk wordt dat het gaat om een noodsituatie. In het controlebericht staat dat je geen actie hoeft te ondernemen en dat het gaat om een test. Tegenwoordig is iedere telefoon standaard ingesteld voor het ontvangen van een NL-Alert. Je krijgt hem niet als je verbonden bent met een buitenlands netwerk, je geen bereik hebt of als je telefoon verbonden is met een ouder 2G- of 3G-netwerk. Je ontvangt een tekstbericht met de volgende tekst;

“NL-Alert 07-06-2021 12:00: TESTBERICHT. De overheid waarschuwt je tijdens noodsituaties via NL-Alert. Je leest dan wat je moet doen en waar je meer informatie kan vinden. Kijk op www.nl-alert.nl *** TEST MESSAGE Netherlands Government Public Warning System. No action required. More information: www.nl-alert.nl/english”

Lees meer over:

Lees ook

Reageer op dit artikel