Wederom tientallen Android-apps uit Play Store gehaald door gevaarlijke adware

Opnieuw hebben tientallen applicaties zich schuldig gemaakt aan schadelijke adware. Onderzoekers van Avast hebben de vele apps gevonden, die samen meer dan 30 miljoen keer gedownload zijn. Het gaat om apps voor bijvoorbeeld fitness, fotobewerking en games.

Avast ontdekt schadelijke Android-apps

De onderzoekers van Avast hebben wederom tientallen Android-apps in de Google Play Store gevonden. Het gaat om verschillende soorten-apps, waaronder ook fotobewerking-apps, fitness-apps en verschillende spelletjes. Al deze tientallen apps samen zijn zo’n dertig miljoen keer gedownload. Hierbij ging het onder andere om apps als Photo Blur, HiFit, Magic Cut Out en Pro Piczoo.

Er werden bij deze apps full-screen advertenties getoond, waarbij in sommige gevallen gebruikers aangespoord werden tot het downloaden van verdere apps. De applicaties met adware werden vervolgens gebruikt voor nog meer advertenties en draaiden op volle toeren op de achtergrond.

Opvallend is daarbij verder, dat de onderzoekers ook andere gevolgen hebben ontdekt. De smartphone van de gebruiker werd trager en tevens werd het batterijverbruik negatief beïnvloed. Inmiddels heeft Google de betreffende apps uit de Play Store gehaald. Mocht je één van deze apps nog op je telefoon hebben staan, dan kun je beter op zoek naar een andere apps.

Het is niet de eerste keer dat er veel applicaties uit de Play Store gehaald werden na misleidingen. Vorige week nog werden vele apps uit de downloadwinkel voor Android gehaald omdat het zich schuldig maakte aan privacy-issues.

Via
Lees meer over:

Lees ook

Reageer op dit artikel